www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Dokkum (7)

De IJsfontein (2018) van Birthe Leemeijer op de Markt in Dokkum.
De IJsfontein (2018) van Birthe Leemeijer op de Markt in Dokkum.

Vrijdag 19-07-2019

Gisteren waren we bij de IJsfontein op de markt in Dokkum (foto hierboven). Het is een werk van de Haarlemse kunstenares Birthe Leemeijer in opdracht van de provincie Friesland (2018). 'Een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde', staat op een bordje. Het is de bedoeling dat zich ijspatronen aftekenen op het koperen oppervlak van de sculptuur. Zonnepanelen leveren de energie daarvoor en ik neem aan dat het geheel binnenin werkt met vrieskisttechnologie.. De oppervlakken zijn gerangschikt op basis van de Fibonacci-reeks, waarbij elk cijfer in de reeks de som is van de beide voorgaande. Dus 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, etc, maar dat zie ik niet. In elk geval geldt dat hoe warmer en zonniger het is, hoe meer ijs zich moet vormen. Een leuk idee, maar ijs zien we niet. Er wolkt wat damp uit spleten in het object, en de oppervlakken zijn nat maar niet bijzonder koud. Dat is alles, misschien is het niet zonnig genoeg. Met de link hierboven kun je foto's zien van hoe het eruit ziet mét ijs.

 

Aan het begin van de avond begint het te regenen. Onder paraplu's lopen we voor naar het Italiaanse restaurent d'Angelo in de Hoogstraat. Lekker eten, goede wijn, aardige bediening. Vannacht regent het nog flink. Vanmorgen is het al snel zonnig. Het wordt een dag van lezen en nietsdoen, afgezien van de koffie die we drinken op de terrassen van Hotel Café Restaurant De Posthoorn en van Grand Café De Waegh. 's Middags komt er meer bewolking maar het blijft droog.

 

Met verwondering neem ik kennis van het vonnis dat de Hoge Raad vandaag uitspreekt over de aansprakelijkheid van de staat voor het beschamende drama Srebrenica. Die aansprakelijkheid wordt verlaagd van 30 naar 10%. In eerste instantie vond de rechtbank de staat 100% aansprakelijk, daarna verlaagde het gerechtshof het naar 30%. En nu is het dus 10%. Je vraagt je af hoe men zoiets kan meten. Langs welke meetlat? Dutchbat deed niets om de 350 mannen die naar de hal in de compound waren gevlucht te beschermen. De Serviërs wisten niet dat ze daar zaten. Uit verschillende getuigenissen komt naar voren dat de Dutchbat-miltairen donders goed doorhadden dat de mannen een wisse dood wachtte in de handen van de Serviërs. En dan slechts 10% aansprakelijk? Laat me niet lachen. Dat kan niet. Een dergelijke manier van wegen ken ik niet, maar helaas ken ik het dictum van de Raad ook nog niet. Daarover vind ik weinig tot niets in de krantenberichten. Het schijnt dat het afhangt van de inschatting van de kans dat de 350 mannen in de hal de genocide hadden kunnen overleven. Raar, dat kun je mijns inziens nauwelijks met redelijke betrouwbaarheid inschatten. De lafheid van Dutchbat was in elk geval wel 100%. Het koos ervoor om de mannen in de hal op de basis geen enkele kans te gunnen om daarmee hun eigen hachje niet in gevaar te brengen. Het spijt me, maar zo zit het.  

 

Aanvulling: inmiddels las ik het vonnis, maar je kunt er niet uit opmaken hoe de Hoge Raad tot die inschatting van 10% komt en waarom het bijvoorbeeld niet 20 of 40% is. Of 5%. Die 10% wordt gewoon geponeerd. Terug naar boven