www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Dokkum (6)

Nieuwe hittegolf op komst? De prognose van WXCharts voor woensdag 24 juli a.s.
Nieuwe hittegolf op komst? De prognose van WXCharts voor woensdag 24 juli a.s.

Donderdag 18-07-2019

Er lijkt volgende week een nieuwe hittegolf aan te komen. Hierboven zie je de prognose die WXCharts vandaag maakte voor volgende week woensdag. Vooral Frankrijk zou erdoor getroffen worden, maar ook Nederland krijgt er veel van mee. Men verwacht in Frankrijk nachttemperaturen van 25 - 27 graden. Bij de vorige hittegolf eind juni werd daar overdag voor het eerst de 45 gradengrens overschreden. De maand juli is doorgaans de warmste maand van het jaar, dus de kans is groot dat deze maand een nieuw hitterecord zal vestigen. De langetermijn prognoses tonen dat lagedrukgebieden boven Spanje tropische lucht naar het noorden blijven sturen, vergelijkbaar met de situatie van de zomer van 2019.

     En wat doen wij? We houden onze lange vakantie. In het noorden lijkt het in elk geval wat mee te gaan vallen. Wat betreft de oorzaken: klimatologen denken dat het te maken heeft een verlangzaming van de planetaire jetstroom als gevolg van de versnelde opwarming van de noordpoolgebieden. Het verschil met de tropische zônes wordt kleiner en doet de dynamiek van het systeem vertragen. Het gevolg is dat de lussen van de jetstroom langer op hun plaats blijven liggen. Ach, ik schreef er al zo vaak over, ondermeer hier. De wereld gaat met volle kracht door op zijn koers naar onbeheersbare opwarming, meer extreem weer en klimaatrampen.

 

Vanmorgen is het minder koud; de kachel hoeft niet aan. Het nieuws verblijdt ons met de dreigende kortingen op de pensioenen. De fondsen staan er zo slecht voor dat misschien 8 miljoen mensen erdoor getroffen worden. Oorzaak: de steeds lagere rente en de lagere rekenrente voor pensioenfondsen die eraan gekoppeld is. Daardoor is de dekkingsgraad onder de 100% gezakt. Tja. Die rekenrente is bedoeld om de liquiditeit van de fondsen buiten de gevarenzône te houden, maar lijkt nu contraproductief te werken. De beleggingsresultaten van de meeste fondsen zijn echter uitstekend; veelal meer dan 10% jaarlijks. Wat is is wijsheid? En wat gaat de polder eraan doen? Niemand zit te wachten op miljoenen demonstrerende boze pensionado's. Vergeleken daarmee zou het gele hesjes-protest niet meer dan een rimpeling in de Hofvijver zijn.

 

Het is een aangename dag, niet in de laatste plaats omdat de hemel licht omfloerst blijft en er wat wind uit het zuidwesten staat. Niet zo warm dus. We nemen het ervan. 's Middags verhalen we de boot een meter of vier naar achteren op verzoek van de havenmeester. Nu het drukker wordt moeten de boten dichter op elkaar liggen, zodat er wat meer plek aan de steiger is en de kans op buren naast je minder. Dat doen we graag. Terug naar boven