www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Leeuwarden (8)

Vanmorgen in de zon op het terras van het Catshuis in Leeuwarden.
Vanmorgen in de zon op het terras van het Catshuis in Leeuwarden.

Vrijdag 12-07-2019

Vanmorgen was het nog lekker. Zie de foto hierboven. De zon scheen wat omfloerst door een hoge, dunne wolkenlaag en de temperatuur liep op tot boven de twintig graden. We liepen de stad in voor boodschappen en koffie op een loungebank bij het Catshuis (hier nog een foto). Op dat terras heb je tenminste plekken waar niet gerookt mag worden. Het etablissement is niet naar Jacob Cats genoemd, maar naar Pieter Cats, een Friese politicus en lakenkoopman in de achttiende eeuw. Terug aan boord lunchten we in de kuip en lagen er daarna heerlijk te soezen in de zon. Maar toen hoorden we gerommel van onweer.

     Al snel begonnen er dikke druppels te vallen en slaagden we erin nog net op tijd met medeneming van de kuipkussens naar binnen te vluchten. Het werd snel donker. Felle bliksems lichtten op en een flinke hagelbui roffelde het dek (2 foto's hier). Het was al even geleden dat we zoveel regen over ons heen kregen. Later blijkt dat het onweersfront overal in het land wateroverlast gaf. Het KNMI had code geel afgekondigd in verband met harde windstoten in de buien.

     Na vier uur was het front overgetrokken, al bleef het in het oosten rommelen. Zelfs begon aarzelend de zon weer te schijnen. Vanavond gaan we ergens in de stad wat eten. Morgen willen we over de Ee naar Dokkum gaan. Minder leuk is dat Bas niet mee zal varen. Dat is een grote teleurstelling.

     De tropische depressie bij de zuidkust van de VS is inderdaad uitgegroeid tot een tropische storm. Hij kreeg de naam Barry en kan zich verder versterken tot een echte orkaan. Om in de sfeer te blijven: ik lees een ander boos boek: 'De Onbewoonbare Aarde' van de Amerikaanse journalist David Wallace-Wells (De Bezige Bij, 2019). Het boek werd door klimaatwetenschapper Hans Custers licht kritisch besproken op het weblog Klimaatverandering, maar ik ga het eerst lezen. Terug naar boven