www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Leeuwarden (3)

Skelet van een potvis in het Natuur Museum Fryslân.
Skelet van een potvis in het Natuur Museum Fryslân.

Zondag 07-07-2019

Gistermiddag gaf organist Christiaan de Vries een mooi, ingetogen concert op het fraaie Müllerorgel (foto hier), een van de belangrijkste barok-orgels in Nederland, in de Grote- of Sint Jacobskerk, op een steenworp van de ligplaats van onze boot aan de Prinsentuin. Het beeld is hetzelfde als bij de concerten bij ons in Gorcum: een kleine groep orgelliefhebbers, circa 40, bevolken de kerkvloer. De Vries speelt een mooi programma: het Praeludium en fuga in a BWV 543 en de koraal BWV 662 'Allein Gott in de Höh' sei Ehr' van Bach, de Choral en La-majeur van Franck, de Sonate IV in Bes van Mendelssohn, een wiegenlied van Louis Vierne (Berceuse) en een verrassend klinkend 'Tu es Petra' van Henri Mulet uit diens 'Esquisses byzantines'. Bij toeval belandde ik op een plek vanaf waar je de organist kon zien in de spiegel, die organisten gebruiken om tijdens kerkdiensten in de kerk te kunnen kijken. Later zag ik dat er her en der ook tv-schermen stonden, waarop je hem kon zien spelen. De klank van het Müllerorgel was fenomenaal, majestueus en soms ook fluisterzacht. het fijne werk zogezegd. Ik genoot.

 

De dag begint grijs. Af en toe vallen er wat druppels. Omdat er geen watertappunt in de buurt is, moeten we zuinig doen met water. Ik douche daarom niet aan boord, maar in het havengebouwtje. Goede douches, hoor.

     Daarna brengen we een bezoek aan het vlakbij gelegen Natuur Museum Fryslân. Dat blijkt een heel toegankelijk museum, geschikt voor het hele gezin en vooral voor kinderen, met veel interactieve zaken volgens de moderne museumformule: geef de mensen een belevenis. Dus ook  aan ouderen als wij. Leuk is de helikoptervlucht boven- en onder water om de nieuwe visrivier door de Afsluitdijk zichtbaar te maken. Daarvoor moeten we voor het eerst in ons leven een echte Virtual reality-viewer opzetten (2 foto's hier). Die visrivier moet nog gebouwd worden. Hij moet de trek van vissen van zout- naar zoet water mogelijk maken, nodig om de paaiplaatsen hogerop in de rivieren te bereiken. Het moet vissen als de steur en de zalm de kans geven terug in Nederland te komen. Een andere bijzondere beleving is vliegen als een gans, op zoek naar voedselgebieden. Ik blijk een goede gans te zijn (foto hier).

     Leuk is ook de OnderWaterSafari, waarbij je in een soort karretje moet gaan zitten als vroeger op de kermis in het spookhuis, en 'onderwater' door zoete en zoute waterlandschappen rijdt. Vroeger mocht je in zo'n karretje de meisjes zoenen, maar daar komen Anna en ik niet aan toe. Er is veel te zien onderwater, ondermeer het wrak van een Volkswagenkever, dat bewoond wordt door een enorme snoek. Verder in het museum zijn nog te noemen de Darwinzolder en het skelet van een enorme potvis (foto hierboven).

 

Als we teruglopen naar de boot, begint de bewolking wat te breken. Even is er er wat zon, maar dat duurt niet lang. We kijken op de televisie hoe Nederland met 2 - 0 verliest in het WK Damesvoetbal van de veel sterkere VS. Die penalty die het eerste doelpunt doet vallen, lijkt ons dubieus, maar voorafgaand aan het tweede doelpunt krijgen de Amerikanen veel te veel ruimte.

     Met de nodige dosis cynisme zi;e ik dat de Grieken vandaag bij verkiezingen de partij in het zadel helpen, die in het vorige decennium het land naar de ratsmodee heeft geholpen. De Nieuwe Democratie, heet het corrupte gezelschap godebetert ook nog. Het volk heeft geen geheugen, zeggen commentatoren. Dat is zacht uitgedrukt. Het Griekse volk weet van toeten noch blazen. Terug naar boven