www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Harlingen (8)

Met Paul A. gisteravond bij het beeldje van Anton Wachter op de Voorstraat in Harlingen.
Met Paul A. gisteravond bij het beeldje van Anton Wachter op de Voorstraat in Harlingen.

Donderdag 04-07-2019

Gisteravond hadden we een geweldig goede avond met Paul & Tine en hun vrienden Jan & Dini in Eetcafé Nooitgedagt. Zie foto hier. Hun toer door Friesland bracht ze tenslotte in Harlingen. Eén van de gerechten was een lekkere bavet. Smullen, hoewel de combinatie (surf & turf) met gegrillde garnalen wat vreemd was. Terwijl de schemer viel liepen we na afloop door de Voorstraat en kwamen uit bij het bronzen beeldje van Anton Wachter van beeldhouweres Suze Boschma-Berkhout (1922-1997) op de kruising met de Simon Stylstraat (foto hierboven). Het geboortehuis van Simon Vestdijk is hier vlakbij. Toen ik me omdraaide zag ik op de muur een oude, geschilderde reclame met een karakteristieke naam (foto hier).

 

In de bookswap van Molly's Cafetaria bij de brug over de Zuiderhaven scoorde ik gisteren een klassieker in de populair-wetenschappelijke literatuur over het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Een verrassende vondst: 'Weer en klimaat' van de Nederlandse meteoroloog en Nobelprijswinnaar Paul Crutzen en de atmosfeerchemicus Thomas Graedel (Natuur & Techniek, 1995). het boek is bijna 25 jaar oud en bevat een glasheldere uiteenzetting van manmade global warming en de nodige waarschuwingen aan de politiek. Toen al was het duidelijk en niemand kan beweren dat je het niet kon weten. Het zijn waarschuwingen die vandaag de dag nog altijd actueel zijn en die ten ene male veel te weinig opgevolgd worden. Ik herinner me overigens niet dat ik me 25 jaar geleden al druk maakte over klimaatverandering. Dat kwam pas een jaar of tien later, toen ik dit weblog begon, niet lang voor we vertrokken.

 

Vandaag is het een overwegend zonnige dag met matige wind uit het noordwesten We gaan niet weg in verband met heftige migraine bij Anna. In de loop van de dag gaat het over. Morgen vertrekken we dus over het Van Harinxmakanaal naar Leeuwarden. Terug naar boven