www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Harlingen (7)

Woensdag 03-07-2019

De gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, gemeten door satellieten, is in de afgelopen maand flink hoger: + 0,47 graden Celsius boven het langjarig gemiddelde van 1979 - 2010 (zie hierboven). Bijna een halve graad. Juni was dan ook de heetste junimaand die ooit gemeten werd. In ons eigen land loopt het neerslagtekort alweer flink op. Men verwacht dat het de komende weken verder stijgt. Over heel Nederland bedraagt het tekort nu 154 mm. In de Achterhoek is het al 200 mm. Bij 250 mm worden er beperkingen in het waterverbruik ingesteld, zoals een sproeiverbod voor de landbouw. Maar ook nu al klagen boeren dat er oogsten dreigen te mislukken door de droogte.

     Ondertussen gaat in de media de misleidende propaganda door klimaatontkenners gewoon door. Thierry Baudet zat dezer dagen bij Jeroen Pauw en debiteerde in twee minuten tijd minstens 18 leugens en onwaarheden. Pauw liet het allemaal gewoon gebeuren. Rob Wijnberg zet ze in De Correspondent een voor een op een rijtje.

     Extreem weer blijft inmiddels rampen veroorzaken in de wereld. Japan is bezig 800.000 inwoners  te evacueren in de provincie Kagoshima in het zuidwesten van het land vanwege aanhoudende zware regenval en het risico op aardverschuivingen en overstromingen. Nog eens 600.000 andere inwoners van verschillende steden in de provincie krijgen alvast het advies om een evacuatiecentrum of andere veilige plek op te zoeken.

 

Ook dit is weer een aardige dag: zon, wolken, soms een enkele druppel. En het is de 29e verjaardag van mijn jongste zoon Bas. Hij heeft vakantie en logeert bij zijn moeder, blijkt als ik vanmorgen bel om hem te feliciteren. Eind volgende week komt hij een stukje met ons meevaren.

     We lopen met een zak vol met door Anna uitgelezen boeken naar Molly's Cafetaria bij de brug over de Zuiderhaven. daar hebben ze een bookswap, waar Anna de boeken omruilt voor andere, tot de zak weer vol is (foto hier). We maken verder ook schoon schip want aan het eind van de middag krijgen we bezoek van onze vrienden Paul & Tine uit Nieuwegein. Zij reizen met twee andere vrienden een week door Friesland. Vanavond gaan we met zijn zessen uit eten in Eetcafé Nooitgedagt. Terug naar boven