www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Harlingen (6)

Anna hangt de lakens te drogen.
Anna hangt de lakens te drogen.

Dinsdag 02-07-2019

Er staan veel verhelderende cijfers en analyses in het boek 'Het Menselijk Getij' van de Londense demograaf Paul Morland (Atlas/Contact, 2019), dat wil laten zien hoe demografische ontwikkelingen de moderne wereld vormgeven, en hoezeer migratie een fenomeen van alle tijden is. Zo analyseert hij dat de zege van Donald Trump in 2016 moet worden gezien 'als een wanhoopspoging om Amerika zo lang mogelijk blank te houden'. Dat is een nogal boude uitspraak, maar de uiteenrafeling van de etnische achtergronden van de Trump-stemmers is wel onthullend. Het hedendaags populisme ziet Morland dan ook niet zozeer 'als een wanhoopskreet van mensen die van alles beroofd zijn, of van de verliezers van de mondialisering, maar meer als het protest van één enkele etnische groep die al lange tijd moet toezien hoe ze overal ter wereld haar overheersende positie verliest en nu merkt dat ze ook in eigen land de macht kwijtraakt.' Dat komt omdat de VS nog altijd veruit de grootste mondiale ontvanger van migranten is, waardoor de WASP (white anglosaxon protestant) in steeds meer staten een minderheid wordt. De muur van Trump ziet Morland dan ook vooral als een demografische muur.

     Natuurlijk is er ook binnen Europa een dergelijke ontwikkeling gaande. Onze betrekkelijke voorspoed is allang niet meer uniek en de Europese Unie - ik zei het gisteren al - heeft behoorlijk aan belang in de wereld ingeboet. De neergang van de westerse economische heerschappij noemt Morland 'onvermijdelijk'. Tenzij - voeg ik eraan toe - we onze Unie krachtig versterken en uitbouwen tot een sterke eenheid. Anders raken we in toenemende mate gemarginaliseerd, zoals op die foto van de G20 in Osaka zichtbaar was (zie gisteren).

 

Het is een aangename dag, zonnig met niet teveel wind en voorbijdrijvende cumuluswolken. Op het ritme van het tij - dit is een zeehaven - gaan we twee keer per dag een meter of twee naar boven en weer naar beneden. Anna doet de was, waartoe ik de waslijn span (foto hierboven) en de watertanks vul. Uit de haven pik een voorbijdrijvend stoelkussen op dat ik schoonspuit en te drogen hang. Bruikbaar voor de zitjes achterin de kuip. Op de wal sluit ik vriendschap met een jonge kokmeeuw (foto hier), die niet bij me weg te slaan is. In de kuip zit ons vogeltje genoeglijk te kijken in zijn kooi op de kajuittafel (foto hier). We komen verder vandaag niet van boord.

 

Aan het einde van de dag komt het nieuws dat de Europese regeringsleiders het eens zijn geworden over de voordracht van een nieuwe voorzitter voor de Europese Commissie. Niet Frans Timmermans, maar de Duitse CDU-politica en defensieminister Ursula Von der Leyen. Gelet op de eerste helft van mijn blogpost van vandaag is het belangrijk om te signaleren dat Von der Leyen een uitgesproken voorstander is van een hechte Europese Unie. Tijdens de eurocrisis in 2011 waarschuwde ze regelmatig voor het uiteenvallen van de Unie en pleitte ze zelfs in Der Spiegel voor een Verenigde Staten van Europa, naar het federale model van Duitsland en de VS. Maar de benoeming van Von der Leyen staat nog niet vast: het Europees Parlement moet er nog over stemmen. Dat gebeurt over trwee weken. Frans Timmermans zal in deze opzet vice-voorzitter blijven, maar het wordt een duobaan met de Deense kandidaat Margrethe Vestager. (Je mag je afvragen of hij daarmee akkoord kan gaan). Het verzet tegen Timmermans vanuit Oost-Europese landen was te groot. 'We hebben Timmermans „gewipt”, reageerde de woordvoerder van de Hongaarse premier Orbán triomfantelijk', aldus de NRC. Het geeft te denken dat iemand die de aantasting van de rechtstaat in twee van die landen aanpakte, om die reden geweerd wordt als commissievoorzitter. Terug naar boven