www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Terschelling (13)

Wachten bij Molkenbaks Plak (Lies) op Othello, die niet doorging.
Wachten bij Molkenbaks Plak (Lies) op Othello, die niet doorging.

Vrijdag 14-06-2019

In de ochtend regenbuien. We tappen de tanks vol. Veel nieuwe schepen arriveren. De haven is flink afgeladen (foto hier). We hebben een derde buurman. Vóór ons wordt de toegang ondertussen zo nauw dat er niks meer bij kan komen. Iedereen is goedgemutst en helpt. Het drijvende dorp. Op Buienradar zie ik dat de buien verdwijnen na één uur en dat klopt. We pakken de fietsjes en peddelen naar Lies, voorbij Formerum. Daar is in een duinpan die Molkensbak Plak heet een opvoering van Othello door een toneelgroep onder leiding van Karina Kroft. We zijn op tijd, een halfuur voor het begin strijken we neer temidden van een kleine 100 mensen op het duin (foto hierboven). Geduldig wachten we, ons koesterend in de zon, tot het kwart over drie is, de aanvangstijd. Er gebeurt niks. Iemand gaat kijken bij het toneel, aan vier kanten omgeven door tribunes. Dan komt iemand vertellen dat de voorstelling niet doorgaat. Door het slechte weer heeft men niet voldoende kunnen repeteren, ze zijn niet klaar. Dat kun je begrijpen, maar van de kant van Oerol is niets ondernomen om ons te waarschuwen. Voor niks fietsten we godebetert het halve eiland over. Opvallend: 80 mensen die niet boos worden. Tja, je kunt je opwinden maar dat maakt de zaak niet anders, en niemand reageert kwaad. Ik ook niet. Zeer opmerkelijk.

     We fietsen binnendoor, terug voorbij Formerum naar Landerum. Daar is een van de twee festivaltrerreinen, dat Westerkeyn heet. Op een fors terrein plaatsen we onze vouwfietsjes en lopen door de poort. Tassencontrôle. Argwaan voor aanslagen? Op het terrein kunnen we vrij gemakkelijk onze loze tickets omruilen voor nieuwe, voor op vrijdagmiddag volgende week. Niemand doet moeilijk (foto hier). De rest van de dag vermaken we ons daarna uitstekend. Opvallend is hoe vrolijk en vriendelijk iedereen is. Er zijn grote terrassen (foto hier), podia met optredens van goochelaars en jongleurs, en een opvallende windmolen (foto hier). Overal is de sfeer van circus. Mooi! Met ons polsbandje kunnen we 'gratis' naar binnen. Er is een aparte toog voor cocktails waar we uitstekende mojito's halen. Op het terrein is een aangename mix van oud en jong, ongeveer half om half. Eigenlijk zou je hier de hele avond wel willen blijven, maar dat doen we niet. Het is nog een verdomde eind terugfietsen.

     Om zeven uur zijn we terug aan boord. Moe zakken we op de kuipbanken met een glas witte wijn. Weinig cultuur beleefd en toch tevreden. Merkwaardig. Ach, er zijn nog tien dagen over. Terug naar boven