www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Terschelling (11)

Kroon van prinses Theudesinda, dochter van de Friese koning Radboud, in Museum
Kroon van prinses Theudesinda, dochter van de Friese koning Radboud, in Museum 't Behouden Huys, West-Terschelling. Gevonden bij het duinmeertje Doodemanskisten.

Woensdag 12-06-2019

De kroon hierboven is een bodemvondst bij het duinmeertje Doodemanskisten, lees ik op het bordje. Hij zou hebben toebehoord aan Prinses Theudesinda, dochter van de Friese Koning Radboud. Onbewust hoor ik klanken van Wagner in mijn hoofd. De kroon staat in een kleine vitrine in Museum 't Behouden Huys op West-Terschelling, een klein maar erg leuk museum dat we vanmorgen bezoeken. Leve de museumjaarkaart. In de stralende zon fietsen we er vanmorgen naar toe.

    Rond Doodemanskisten bestaan de nodige raadsels en vertelsels. Die worden in donkere projectieruimtes in het museum op aanstekelijke wijze vertolkt. Het meertje heeft twee begroeide eilandjes. De - onbewezen - overlevering wil dat op één ervan een kasteel stond, waar een goedgunstige prinses woonde. Zij stond toe dat in haar slotgracht de lichamen werden begraven van 120 dode zeelieden, die na een noordwesterstorm op het strand aanspoelden. Vandaar de naam Doodemanskisten. De lijken waren besmet met pest.

     Misschien was die aardige prinses wel Theudesinda. In 711 trouwde zij na een door haar vader verloren oorlog, met Grimoald de Jongere, zoon van de zegevierende Frankische hofmeier Pepijn van Herstal. Het sneue was dat Theudesinda geen kinderen kon krijgen. De bastaardzoon van Pepijn, Theudoald, volgde zijn vader op. Hij leefde niet lang en van hem is verder niets bekend.

     Ik staar naar de kroon. Heeft die werkelijk het hoofd van een prinses gesierd? Erg mooi is hij niet, maar wat wil je? Wie weet lag hij meer dan twaalfhonderd jaar onder de grond. Een lokale Nibelungenschat, verdraaid, Wagner is inderdaad niet veraf. En let op: die gekleurde steentjes zijn niet van plastic.

 

Na enkele leuke uren verlaten we het museum. Het is nu grijs bewolkt, er komt een nieuw regenfront aan. Vlakbij de haven zijn een podium en een tribune, waar een try-out van een Oerol-voorstelling gratis toegankelijk is. Maar we we hebben trek in een lunch en het is koud, dus stallen we de fietsen en lopen naar de boot. Overigens waren onze vorige week online bestelde kaarten voor Oerol nog steeds niet aangekomen op het havenkantoor. Overmorgen begint het festival. Het is wel beduidend voller in de jachthaven, maar wij liggen nog vrij. Vanaf half drie valt er regen, maar de ergste buien schijnen aan ons voorbij te trekken. Grappig dat vanmiddag De Volkskrant in een reportage betoogt dat de Friezen de meest gelukkige en tevreden inwoners van Nederland zijn. Terug naar boven