www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Terschelling (6)

Het Noordzeestrand bij Formerum.
Het Noordzeestrand bij Formerum.

Vrijdag 07-06-2019

Vanmorgen besluiten we een eind te gaan fietsen. Het is fraai, zonnig weer met een flinke zuidoostenwind. Voor 's middags wordt Oost Bf 6 verwacht. Helaas! De achterband van mijn vouwfietsje staat leeg. We lopen naar de fietsverhuurder niet ver van de haven. Hij pompt de band met perslucht op, maar die loopt weer leeg. Duidelijk. De jongen wil de binnenband wel verwisselen, maar hij heeft helaas geen 16-inch maat. Dus naar de fietsenmaker in het dorp. Die is ziek. Vlakbij de haven is nog een fietsenverhuurder. Hij heeft de 16-inch wel, maar geen tijd om de band te verwisselen. Dus kopen we er een en lopen terug naar de eerste jongen, die ermee aan de slag gaat. Waarom doe ik het niet zelf? De achterwielen van DiBlasi-fietsjes zijn notoir lastig om los te maken, ondermeer vanwege alle asjes van de versnellingen. Om de jongen te belonen (en onszelf te helpen) huren we bij hem twee Flyer e-bikes. Al een tijd willen we dat eens proberen. Na een korte uitleg gaan we op weg. Ondertussen versluiert hoge bewolking geleidelijk de zon.

     Allereerst naar het curieuze duinmeertje Doodemanskisten met zijn vreemde, paarsgekleurde water. Wat zit daar in de bodem? We waren hier drie jaar geleden ook door gefascineerd (lees het verhaal hier). Hier een foto. Het rijden op de e-bikes gaat fantastisch; het gemak om zonder veel inspanning snel te kunnen fietsen is een bijzondere ervaring en je wordt er niet moe van. We rijden over schelpenpaden door bossen en duingebieden. Niet ver van West-aan-Zee is een gebied met runderen en wilde paarden (foto hier).We slaan af richting Landummerheide en het Formerummer Bos. Een mooie route. In het bos vinden we een diepe put, met bekroosd water gevuld. Een bomput. Er zijn er hier meer, veroorzaakt door een Britse bommenwerper die in de oorlog aan Duitse jachtvliegers trachtte te ontkomen door zijn bommen af te werpen om hoger te kunnen stijgen. Of het hem gelukt is, weet ik niet.

     Dan wenden we de koers naar het strand van Formerum. Hier kwam ik met mijn ouders en mijn broertje in het begin van de jaren 50. We zetten de fietsen op slot en ploegen door het zand naar zee (foto hierboven). Er is een bijzonder strandpaviljoen, de ZandZeeBar (wat op Zanzibar lijkt). Achter glas en uit de wind kijken we rond. Er si een wijde blik op het brede strand, dat er vrij verlaten bij ligt. Alles op het terras is zeeblauw geschilderd en er klinken Franse chansons en zelfs een keer Angolese muziek. Men verwacht dat je je mobiele telefoon uitzet. Ook de menukaart is apart. We kiezen voor 'patatje rendang' en karnemelk. Hier een foto.

     Om één uur fietsen we via Formerum terug over de het fietspad buiten de Waddendijk. Geen kunst: wind in de rug en ook nog electrisch voortgedreven, het is alsof je zweeft. In West haal ik bij Boekhandel Funke mijn bestelde Monbiot af. De jongeman van de fietsverhuur heeft mijn vouwfietsje inmiddels klaar. Volgt een rustige middag in de kajuit, want met Oost Bf 6 waait het te hard voor in de kuip zitten. Benieuwd hoe morgen de nóg hardere wind uit ZW zal uitpakken. Eind van de middag komen er nog wat passanten bij. De havenmeesteres helpt ons mee de boot wat te verplaatsen zodat er een boot bij kan aan de steiger. We hadden voor de Pinksteren meer bezoekers verwacht, maar mogelijk weerhoudt de voorspelde harde wind hen. Om vijf uur begint het te regenen maar de wind is afgenomen. Het KNMI geeft echter opnieuw code oranje: onweersbuien met zeer zware windstoten trekken over het land. Dat complex komt naar ons toe. Om half zeven brengt de reddingsboot van Terschelling een zeiljacht naar binnen. wat er aan de hand was, weet ik niet. Terug naar boven