www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Terschelling (5)

Lezen in de kuip ondanks de harde ZW wind.
Lezen in de kuip ondanks de harde ZW wind.

Donderdag 06-06-2019

Vannacht een lange stilte voor de storm. Om tien voor twee kwam van het ene moment op het andere een hevig geraas op ons af alsof er een trein op hol geslagen was. De wind sloeg tegen de boot die scherp helde. Weerlicht, donder en windstoten tot Bf 8. Kletterende hagelstormen geselden het dak van de kajuit, later waren het profuse regenbuien. Het duurde zo'n 40 minuten, toen zwakte het af. We vielen weer in slaap.

     Opnieuw had het KNMI code oranje afgekondigd. Het onweerscomplex was boven Frankrijk ontstaan en snel naar het noorden getrokken. Veel bomen woeien om, daken woeien af en straten kwamen onder water te staan. Er was opnieuw een windhoos, dit keer bij de Vinkeveense plassen, die veel schade veroorzaakte. In Beuningen en Velsen vlogen huizen in brand door blijkseminslagen. In Gorcum was geen treinverkeer mogelijk door blikseminslag op de MerwedeLingelijn. Komende vrijdagmiddag en -avond kunnen we weer van dergelijke complexen verwachten. Ook het Pinksterweekend kan onstuimig verlopen en op wat langere termijn is de verwachting niet gunstig. Maar dat is niet in alle modellen het geval; het kan dus verbeteren.

     Eerder op de avond aten we verrukkelijke mosselen op z'n Thais in de serre bij Restaurant Flaman aan het Brandarisplein. Drie jaar geleden al onze favoriet op Terschelling. Het pand is het vroegere huis van notaris Flaman. De Terschellinger moselen waren heel klein maar zeer smakelijk. Hier een foto.

 

In de grijze, winderige ochtend lopen we naar West om boodschappen voor de komende dagen te doen. Onderwijl maakt de bewolking plaats voor steeds meer blauwe lucht. We drinken bij Flaman in de luwte van de serre waar we gisteravond aten een kop koffie in de zon (foto hier). Bij Boekhandel Funke bestel ik een boek (George Monbiot - 'Uit de puinhopen', Lemniscaat, 2018). Het is er morgen na twee uur al, zegt de verkoopster. Ik veronderstel dat het door een vliegtuig wordt afgeworpen.

     's Middags zitten we in de kuip achter de buiskap te lezen, omdat het nog steeds ZW 5 waait (foto hierboven). Een onrustig vlagende wind. Ik hang de twee grote ronde fenders uit Egypte tussen steiger en schip. Niet alleen vanwege die wind, die nog dagen blijft, maar ook omdat we tegen de Pinksteren buren naat ons mogen verwachten. De fenders moeten de extra druk opvangen. Terug naar boven