www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Scheveningen (2)

'Victory Boogie Woogie' (1942 - 1944) van Piet Mondriaan in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Zondag 19-05-2019

Het was gisteravond zó gezellig met Fons & Jo-Ann in restaurant De Dagvisser (hier de eetfoto), dat we helemaal het songfestival vergaten. Tja, en het is net als bij internationaal voetbal: als ik niet kijk, wint Nederland. Vandaag hebben we een rare dag. Langs de kust hier is het koud en winderig, niet meer dan 12 graden. Terwijl wij de kachel aan hebben, heeft men in het binnenland temperaturen ruim boven de 20 graden. Zeevlam is de oorzaak, volgens de weerkundigen, waarbij boven het koude zeewater gemakkelijk bewolking en mist ontstaan, die door de noord- tot noordwestenwind over de kuststrook drijft. Het zij zo.

     We lopen naar het Haagse Gemeentemuseum, een wandeling van twintig minuten met sjaals en dichtgeknoopte jassen. Het is een veelzijdig museum met een mooie eigen collectie, vooral van Mondriaan (o.a. het beroemde en onvoltooide Victory Boogie Woogie uit 1942 - 1944, zie hierboven), Van Doesburg, Constant enToorop. En er zijn altijd boeiende bijzondere exposities, zoals 'Ontdek het Moderne' uit de collectie moderne kunst van het museum, en van het werk van de Nederlandse fotokunstenaar Erwin Olaf. We brengen er een aantal heerlijke uren door, slenterend door de zalen en zaaltjes van het fraaie Art Deco gebouw, ontworpen door Berlage.

     In de binnentuin is een terras, waar we neerstrijken voor koffie. Er hangt een groot insectachtig beest aan het hoge glazen plafond, een sauriër van PVC-buizen, latten en zeilen (foto hier). het is één van de bekende strandbeesten van de Haagse kunstenaar Theo Jansen (1948). Ieder jaar maakt hij er een aantal, die hij - door de wind gedreven - over het Scheveningse strand laat lopen. Soms zijn het hele kuddes. Iedere herfst verklaart hij dat de beesten van dat jaar zijn uitgestorven, zoals de Animaris Omnia die hier aan het plafond hangt. Het is een vertegenwoordiger van de paleontologische soort der dwars-op-de-wind lopers.

    We nemen de tram (lijn 16) terug naar de haven van Scheveningen voor een late lunch. De winkels zijn open en Anna koopt bij Het Kruidvat een kruik en kruipt er aan boord mee in bed. Mijn tukje doe ik op een kajuitbank. Morgen schijnt het eveneens koud en winderig te zijn. Ik herinner me dat we vorig jaar om deze tijd het in Oostende ook al zo koud hadden. Toch volgde er toen een zomer met recordwarmte en -droogte.

     Op Weeronline staat een artikel waarin beweerd wordt dat we een droge, zonnige en warme zomer tegemoet gaan. Warmer dan normaal. Hogedrukgebieden zullen overheersen. In juni zouden we vooral te maken te krijgen met oosten- tot zuidoostenwinden. Daarmee wordt regelmatig zomerse warmte aangevoerd. In juli en augustus komen er vooral zuidwestenwinden, die aan de kust normale temperaturen brengen. Ondertussen vraagt de NOS zich af of Nederland op weg is naar een Zuideuropees klimaat. De schadelijke gevolgen van de zomer van 2018 zijn nog steeds aanwezig, bijvoorbeeld bij huizen met een fundering op een kleilaag, en ook dit voorjaar verloopt droger dan normaal. In het zuiden van Brabant geldt al een maand een beregeningsverbod in de landbouw. 'Hier op de Veluwe moet de heide nu een groene oase zijn, maar het is een grijsgrauwe bende', moppert een bosdeskundige. Het klimaat is in de war, dat weten we toch? Terug naar boven