www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Veerhaven, Rotterdam

Nieuwe Waterweg. We passeren een afgemeerd zeeschip.
Nieuwe Waterweg. We passeren een afgemeerd zeeschip.

Donderdag 16-05-2019

Vanmorgen opnieuw koud. We vertrekken even voor tien uur. Zon, hoge sluierwolken en wind NNO Bf 4 - 5. We moeten er dwars tegenin. Onze keus is om via het Spui, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg naar zee te varen. Onderweg oop het slingerende getijde-riviertje trekt de wind fiks aan tot 26 knopen. Dat lijkt veel, maar omdat we de tijstroom mee hebben en soms 8 - 9 knopen SOG maken (speed over ground), moet je dat eraf trekken en dan valt het weer mee. Niettemin snap ik wat de frons op Anna's gelaat inhoudt: vandaag niet de zee op. Weet je wat we doen?, zeg ik, we gaan een paar dagen naar de Veerhaven in Rotterdam. Daar zijn we nog nooit samen geweest, een leuke haven ongeveer onder de Euromast en voor de Erasmusbrug.

     Op de Oude Maas zijn twee bruggen. We moeten een halfuur wachten op de Spijkenisserbrug. Daarna volgt de Botlekbrug (foto hier) vlot. We slaan af naar stuurboord, de Nieuwe Waterweg op. Er heerst een drukte van belang. Schepen varen havens in en uit, zeeschepen glijden langs en watertaxi's jakkeren rechts en links langs. We varen ook vlak langs grote zeeschepen, die afgemeerd liggen (foto hierboven). Keurig melden we ons ieder keer bij de opeenvolgende blokgebieden. Tegenover de Veerhaven moet je aan de Sector Maasbruggen toestemming vragen om over te steken. Dat is bij het bekende restaurant/hotel Hotel New York. Daar hebben we nogal eens gegeten. Er ligt een groot cruiseschip aan de kade.

     In de Veerhaven vinden we een plekje achterin, direct bij het karakteristieke houten gebouwtje van de havenmeester (foto hier). We leggen met de achterkant aan, in een rijtje jachten. Even later komt er een motorjacht naast ons, dan is het rijtje vol. Het is hier luw en aangenaam in het zonnetje, maar de haven is ietwat woelig door de golfslag van de scheepvaart op de Nieuwe Waterweg. Terug naar boven