www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Gorinchem (244)

Nanning & Miranda met hondje Tommy op hun boot
Nanning & Miranda met hondje Tommy op hun boot 'Ran' in de Lingehaven.

Woensdag 17-04-2019

Over geloof en wetenschap. Op Twitter toont iemand een foto van het gouden altaar en kruis die gespaard bleven bij de hevige brand in de Notre Dame. 'After all the aftermath and destruction of the Notre Dame fire, the alter and cross remained untouched. Please explain to me how you don’t believe in God after seeing this', schrijft ze. Dat is niet zo moeilijk: het smeltpunt van goud ligt bij 1064 graden Celsius en hout brand bij ongeveer 600 graden.

     Maar er werden ook veel minder onschuldige berichten verspreid op Facebook, Instagram en Twitter, namelijk dat de brand ontstond door een terreuraanslag op de kerk. The Guardian geeft voorbeelden van dat soort nepnieuws, dat niet werd gewist door de sociale media-filters. Zo verspreidde Drudge Report, een ultrarechtse nieuwssite, tienduizenden berichten over de brand in een kerk van drie jaar geleden, alsof het om de Notre Dame ging. Parlementariër Alice Weidel van Alternative für Deutschland suggereerde in haar berichten een verband van de brand met eerdere anti-christelijke aanvallen in Frankrijk door moslims. Ze schreef gisteren:

 

'In der  (= lijdensweek, TZ) brennt . März: zweitgrößte Kirche Saint-Sulpice brennnt. Februar: 47 Angriffe in Frankreich. Die Beobachtungsstelle gegen Intoleranz und Diskriminierung von Christen in Europa spricht von einer signifikanten Zunahme.'

 

Hal Turner, een extreemrechtse Amerikaanse politieke commentator, plaatste op Twitter een filmpje waarin een moslim in de kathedraal te zien zou zijn. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet retweette een bericht met datzelfde beeld. 'No workers onsite. Who tf is this?', staat erbij. Later blijkt dat het een brandweerman was in een hittebestendig pak met helm en masker. Het is misselijkmakend. Duizenden mensen op de sociale media denken dat radicale moslims achter de brand zitten. Voor de goede orde: daar bestaat geen enkele aanwijzing voor, integendeel, eerste onderzoeken wijzen uit dat de oorzaak van de brand een ongeluk was en ligt in de bouwwerkzaamheden aan de Notre Dame.

 

Gisteravond een aangenaam bezoek van Nanning & Miranda uit Groningen, die met hun verbouwde vissersboot in de haven liggen (foto hierboven). Heel veel bijpraten. Vandaag gaan ze verder, richting Andelse Maas.

     Het is een bewolkte maar droge ochtend. Anna helpt weer thuis bij de zieke Tessa. 's Middags heb ik in het Gorcums Museum mijn laatste college in de KLU-cursus over de Caravaggisten in Nederland. Vandaag degenen die uit Gorcum kwamen: Abraham Bloemaert en Gerard van der Kuijl. Van de laatste hangt een beroemd schilderij in het collegezaaltje op de eerste verdieping: 'Quintus Sertorius en de paardenstaart'. Als ik naar buiten kom valt er motregen. Vanavond gaan we eten bij Wiger & Arina aan de overkant. Terug naar boven