www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Gorinchem (243)

De voorpagina van de Franse krant Libération.
De voorpagina van de Franse krant Libération.

Dinsdag 16-04-2019

Gisteravond stond op de televisie in afwachting van het RTL4-journaal een van de vele leuterprogramma's aan. Het was 20 over zeven. Ik dekte juist de tafel toen ik opeens hoorde zeggen dat de Notre Dame in Parijs in brand stond. Even later kwamen de eerste foto's. Op de Seine-oevers staan Parijzenaars vol ongeloof te kijken hoe de iconische kathedraal, meer dan 800 jaar oud, in lichterlaaie staat. Sommigen staan te huilen, anderen zingen of bidden.

     De Notre Dame met die twee lompe torens ervoor, hoe vaak ben ik daar niet geweest? Vele keren in mijn studentenjaren, dat is zeker, maar ook al in de jaren 50 met mijn ouders. En nog een keer eind jaren 80. De brand lijkt een verwoesting aan te richten. De slanke toren op het kruisschip stort op zeker moment in elkaar.

 

Vanmorgen hoor ik president Macron zeggen dat de kerk zal worden gerestaureerd. Dat is navrant, want voor de in gang zijnde restauratie was bijna geen geld beschikbaar. Nu heeft een miljardair al 100 miljoen euro gedoneerd. Zo? Later komen er nog meer bij, zoals de schatrijke familie Arnault, die 200 miljoen geeft. Die krijgen zeker een plek in de hemel, zoals het in de Middeleeuwen hoorde. Dat Macron nu nog een belasting voor superrijken zal instellen, lijkt twijfelachtig.

     Vanmorgen ook inspecteert men in Parijs de schade. De torens werden gered. De muren van de kruiskerk staan er ook nog. Tweederde van het dak is verbrand. Van de kunstschatten is ongeveer 30 procent gered, maar het grootste deel is in vlammen opgegaan. Drie veronderstelde relikwieën van Christus werden gered: de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging. De sociale media lopen vol met foto's, filmpjes en treurnis. De Vlaamse nationaal-populist Filip de Winter ziet de verwoesting van de kathedraal wel zitten. Hij twittert: 'Tragisch en symbolisch: #NotreDame brandt, #Parijs brandt, Frankrijk brandt, #Europa brandt...'  Dat zou hij wel willen!

 

De zon schijnt vandaag in een overwegend wolkenloze hemel. Het is alweer iets warmer dan gisteren. Anna heeft oppasdag. Over de sluis kuieren oude mannen met bleke benen in korte broeken. Tijdens een boodschap loop ik in de binnenstad de eigenaar/chefkok tegen het lijf van Le Bon'Apart, het hotel/restaurant bij ons op het Eind. Ik had gehoord dat hij wilde gaan stoppen. Dat beaamt hij, hij wil iets anders gaan doen. Eind april al. Er komt een eetcafé in. De nieuwe ondernemer zal ook het terras op de 3e Waterkering voortzetten.

 

In Parijs meldt de vice-burgemeester over de Notre Dame dat het wereldberoemde orgel uit 1730 nog intact is. Eén van de drie grote gebrandschilderde roosventers schijnt ook nog heel te zijn. De hele dag door brengt men geredde kunstvoorwerpen over naar het Louvre.

 

Onverwacht bezoek. In de haven liggen Nanning & Miranda, een Gronings stel dat we meer dan 10 jaar geleden leerden kennen toen we overwinterden in Malta. Zij met hun catamaran Famous Goose en wij met de Dulce. Maar nu zijn ze over op een stevig motorjacht, een fraai zelf omgebouwde vissersboot die gezonken was en gelicht werd. Het schip heet Ran, heeft een hybride voortstuwing (elektra en diesel) en ze zijn bezig rond te zwerven. Zo kwamen ze ook in Gorcum terecht. Terug naar boven