www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/2 Voorjaar in Gorinchem

Gorinchem (233)

Schematisch overzicht a) subluminale lichtgolven b) superluminale lichtgolven (sneller dan licht) c) omgekeerde lichtgolven (terug in de tijd?) d) de 3 opties samengebracht. (Bron: besproken artikel)
Schematisch overzicht a) subluminale lichtgolven b) superluminale lichtgolven (sneller dan licht) c) omgekeerde lichtgolven (terug in de tijd?) d) de 3 opties samengebracht. (Bron: besproken artikel)

Zaterdag 06-04-2019

Een merkwaardige kopregel op Phys.org trekt mijn aandacht: 'Researchers develop way to control speed of light, send it backward'. Het stuk vertelt dat onderzoekers van de University of Central Florida (UCF) een manier hebben gevonden om de snelheid van licht te manipuleren zonder het door materialen te geleiden met hogere brekingsindex dan het vacuüm. Dat is de gebruikelijke, zeg maar ouderwetse manier. De onderzoekers gebruiken een spatial light modulator om de eigenschappen van ruimte en tijd te 'mengen'. Aldus demonstreerden ze dat ze een lichtpuls tot 30x de lichtsnelheid konden versnellen, of tot de helft ervan verzwakken en zelfs konden doen terugkeren. Ik knipper met mijn ogen. Dit kán eenvoudig niet! De speciale relaiviteit van Einstein maakt snelheden sneller dan de lichtsnelheid onmogelijk, dat weet iedereen. De snelheid van licht in vacuüm is absoluut. 300.000 kilometer/seconde. Wat wordt hier beweerd? Is er sprake van een 1-aprilgrap? Of doen Amerikanen daar niet aan?

     Na enig zoeken vind ik het lange artikel in Nature Communications dd. 25 februari 2019: 'Optical space-time wave packets having arbitrary group velocities in free space'. Daar lees ik: 'Indeed, the group velocity vg of an optical pulse in a resonant dispersive medium can deviate significantly from the speed of light in vacuum c, without posing a challenge to relativistic causality when vg > c because the information speed never exceeds c.' Er gaat me een lichtje op; c is de lichtsnelheid. De speciale relativiteit c.q. de relativistische causaliteit zou bij deze methode behouden blijven omdat, ondanks de snelheid boven die van licht, de snelheid waarmee informatie reist niet versnelt en gelijk blijft aan de lichtsnelheid. Daar moet ik eens verder induiken. Het erg technische artikel staat verder vol met onbegrijpelijk plaatjes en grafieken (zie hierboven).

     'Sneller dan licht' wordt superliminaal genoemd: het transport van informatieelektromagnetische straling of materie met een snelheid groter dan de lichtsnelheid.  Materie en informatie worden in de hedendaagse theoretische fysica aan elkaar gelijkgesteld. Dat is het holografisch principeNon-informatie kan onder speciale omstandigheden wel versneld worden en een superliminale snelheid bereiken, sneller dan licht, maar informatie kan dat niet. Anders zou er een probleem met causaliteit ontstaan. Wat is trouwens non-informatie eigenlijk precies?

 

Vanmorgen is het stil en grijs bewolkt. We krijgen Anna's kleinkinderen Vajèn en Lina-Mae om op te passen, omdat hun ouders ergens kleren voor de lente gaan kopen. We maken een mooie wandeling over de stadswal en strijken bij Venezia op het terras op de Grote Markt neer om een ijsje te eten. In de Kelenstraat zien we dat de fruitstal weer terug is. Hij heeft mooie, verse Hollandse asperges voor 6 euro de kilo. Die nemen we mee. Hier 3 foto's van de wandeling. 's Middags komen Jeff & Tessa hun kroost weer ophalen en verschijnt de zon toch nog. Terug naar boven