www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (212)

Anna, jaren 90.
Anna, jaren 90.

Zaterdag 16-03-2019

Gisteravond naar de housewarmingparty van Rommert & Lois in Utrecht. Lois was zelf ook nog jarig: het derde kruisje. Het huis is een ruime en nieuwe eengezinswoning in Zuilen, niet ver van de Marnixlaan. Bas en zijn moeder waren er ook. We leerden de familie van Lois kennen. Een gezellige partij met een aangenaam weerzien van een paar mensen die ik vele jaren lang niet had gesproken. Dat doen scheidingen. Onderweg naar huis terug hadden we heel wat na te praten.

 

Vanmorgen is Anna jarig (69). Licht van mijn leven. Buiten vlagen regenbuien voorbij in de harde wind. Mijn cadeautje valt in goed aarde. Volgt een knus ontbijt. We zijn nog niet helemaal van het griepje bekomen, Anna nog het minst. In de loop van de ochtend wordt het droog. Ik doe een enkele boodschap: Franse kaasjes 'au lait cru' bij de kaasstal op Achter de Kerk. Vanavond komen de dochters van Anna met hun kinderen verjaardag vieren, maar de kaasjes zal ik alleen moeten opeten, zorgvuldig de penetrante geur versmorend in een plastic doos. Anders gaan ze ervan over hun nek. De meiden gruwden al toen ik eens van mijn gewoonte vertelde om 's ochtends aan mijn sokken te ruiken of ze nog een dag mee konden. Zelfde soort geur.

 

Vandaag keer ik bij toeval terug naar een dichter die ik in 2013 ontdekte: Peter Theunynck, een Vlaming. Lees er hier over. Een dichter van effectieve poëzie. Over vragen stellen. Een jongen die zonder ophouden de vragen stelt die hij in de antwoorden vindt, tot het bos door de bomen niet meer te zien valt.

 

VROEGER WAS EEN BOS

 

Wat is dat geruis?

Het gehuil van een boom, jongen.

Wat is een boom?

Een vogelhuis van bladeren.

Wat zijn bladeren?

Het gewicht van de twijgen.

Wat zijn twijgen?

Het zwerfhout van de takken.

Wat zijn takken?

De smekende armen van de stam.

Wat is stam?

Wat al niet huist in die knoestige bast.

Wat is bast?

Wat de schors scheidt van het hout.

Wat is hout?

Planken met nerven en kwasten.

Wat zijn planken?

In de haven gestapeld regenwoud.

Wat is regenwoud?

De laatste der Mohikanen.

Wat zijn Mohikanen?

Vroeger met je tomahawk.

Wat is vroeger?

Vroeger was een bos, jongen.

 

(Uit: 'Naar een nieuw zeeland', gedichten, Wereldbibliotheek, 2010)

 

Terug naar boven