www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (211)

Het GPS-systeem kent vele toepassingen.
Het GPS-systeem kent vele toepassingen.

Vrijdag 15-03-2019

Er heerst enige onrust onder zeezeilers over een bericht van het Agentschap Telecom van deze week. Het roept GPS-gebruikers op hun systeem te controleren, omdat er volgende maand - in de nacht van 6 op 7 april, om 19 seconden voor één uur - een 'GPS-omwenteling' zal plaatsvinden. Even denk je aan een 1-aprilgrap, maar daar staat het Agentschap niet om bekend. 'Het telsysteem van GPS is dan vol en begint vanaf dan weer bij 0. Een beetje zoals bij oudere auto’s vroeger, als de kilometerteller na 99.999 km weer oversprong op 0 km', schrijft het Agentschap op zijn site. Hier schrijft De Volkskrant erover. Ook op het Forum van Raymarine is er aandacht voor. Het bedrijf is nog bezig om het uit te zoeken wat hun eigen toestellen betreft.

     Het lijkt allemaal wat op de Millenniumbug. De operatie heet 2019 GPS Week Rollover en hier vind je een meer technische uitleg. Het wordt me duidelijk dat systemen van 8 - 10 jaar en ouder erdoor getroffen kunnen worden en volkomen ontregeld raken. Alle systemen bij ons aan boord hebben ruim die leeftijd, waarschijnlijk met uitzondering van onze AIS (die heeft een eigen GPS). Ik ben benieuwd. De vorige rollover was op 21 augustus 1999. Bij de aanstaande rollover springt de datum in de software terug naar die datum. Ons reserve GPS-je van Garmin is al van 1998 en heeft het destijds zonder storing doorstaan, maar toen stonden de GPS-satellieten nog niet zover af van hun plekken. Dat kan dit keer natuurlijk heel anders zijn en dan kan het systeem ze mogelijk niet vinden. Dat geldt ook voor onze Raymarine-kaartplotter uit 2002. Nogmaals, we zien het wel.

 

Vol afschuw en woede zien we vanmorgen beelden uit Nieuw Zeeland van aanslagen van een of meer rechtsextremistische fanaten op twee moskeeën in Christchurch. Doden: 49, en tientallen gewonden. Nadrukkelijk presenteert een van de daders zich als volgeling van Anders Breivik, en streamt de beelden live op Internet. Beelden die door de sociale media verwijderd worden, maar die toch vindbaar blijven.

     Vandaag alweer regen en veel wind. De hele dag lang. Veel lezen. Straks naar Utrecht waar Rommert & Loïs hun housewarmingsparty hebben. Bovendien is Loïs vandaag jarig. Terug naar boven