www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (210)

De stadswal en de rivier vanmorgen, gezien van de dijk naar Dalem.
De stadswal en de rivier vanmorgen, gezien van de dijk naar Dalem.

Donderdag 14-03-2019

Harde wind en regen jakkeren over de haven en de huizen. De grote boom tegenover ons schudt zijn kale kruin wild heen en weer. Anna is knap grieperig en ik voel me weer wat beter. Nog niet genoeg voor de sport maar er moeten hoognodig boodschappen komen van diverse plekken in de stad. Daar gaat de ochtend mee heen. Onderweg maak ik een sfeerfoto vanaf de dijk naar Dalem (foto boven).

 

Giusteravond zagen we in Nieuwsuur Baudet in debat met de twee groene fractieleiders Jetten en Klaver. Dat hij het klimaatprobleem een hoax vindt ondanks de consensus van klimaatwetenschappers, wisten we, maar nu had hij een nieuwe manier gevonden om de kiezers te misleiden naar aanleiding van de rapportages van PBL en CPB (zie gisteren). Even leek het zinnige kritiek toen hij zei dat de klimaatplannen veel meer zullen kosten dan de beide bureaus berekenden, en dat het dus helemaal niet meeviel. Wat hadden ze niet meegeteld, vond hij? De kosten van je huis isoleren, van een warmtepomp en een electrisch auto aanschaffen waren niet meegenomen. Tja, verwacht hij dat Nederlanders zo stom zijn dat ze en masse onrendabele investeringen gaan doen? Helaas prikten Jetten en Baudet daar niet doorheen.

 

In het Britse Lagerhuis springt het Brexit-proces heen en weer als een ontembaar paard. Tegen de zin van Theresa May wijst een meerderheid een no-deal vertrek uit de Europese Unie af, ongeacht op welke datum. Dus niet alleen op de 29e maart aanstaande. Dus: niet een ongeregelde Brexit én niet de deal van May, maar wat dan wel? Daarover bestaat geen meerderheid. May wil dat het Lagerhuis vanavond instemt met een kort uitstel, maar de 27 Europese regeringsleiders moeten er ook mee akkoord gaan. Ze wil haar tweemaal weggestemde deal nog een derde keer in stemming brengen (als dat constitutioneel kan). Brexiteers lobbyen ondertussen bij door populisten bestuurde landen als Hongarije en Polen om op de EU-top van volgende week tegen uitstel te stemmen, zodat er geen unanimiteit is en er tóch een harde no-deal Brexit komt. Tegelijk stelt EU-president Tusk een veel langer uitstel voor, van jarenlang, in de hoop dat de Britten nog tot bezinning komen:

 

Tusk uitstel Brexit tweet

 

Van uitstel komt afstel, hoopt hij vast. Over iets meer dan drie maanden zijn de Europese verkiezingen, waar de Britten aan mee moeten doen als er langer uitstel voorbij die datum verleend wordt. Wat zou dat een gotspe zijn, een die niemand in het UK mee wil maken. "Ik ben tegen elk uitstel - zelfs een week of een dag - als het Britse Lagerhuis geen zicht op iets heeft", zei brexitcoördinator Guy Verhofstadt van het Europees Parlement. Een wild paard, zoals gezegd, die Brexit.

 

Er volgt een rustige middag, met peinzen over de eerste bladzijden van een boek van de deeltjesfysicus Frank Close dat ik nog niet las: 'Lucifer's Legagcy. The Meaning of Asymmetry' (Dover Books, 2001, 2013). Verbroken of verborgen symmetrieën, soms denk ik dat het om pure tautologieën gaat, dus om andere concepten om oudere formuleringen te vervangen zonder méér te zeggen. Buiten vallen nieuwe buien.

     Over voorzitters. Er is verontwaardiging over uitspraken van de Italiaanse voorzitter Tatjani van het Europees parlement. Hij is van Forza Italia, de partij van Berlusconi, en hij vindt dat Mussolini toch ook goede dingen heeft gedaan zoals het bouwen 'van wegen, bruggen, gebouwen,...' Zoals Hitler de autobahnen bouwde en de treinen op tijd liet rijden.

     Een andere voorzitter, de kleurrijke John Bercow, de man die het Lagerhuis voorzit en die thuis een poes heeft die 'Order' heet, kiest uit twee diametraal tegenovergestelde amendementen. Wat vanavond in stemming komt is een amendement vóór een 2e Brexit-referendum. De verwachting is dat het wordt verworpen. Een 2e amendement (dat door 127 leden ondersteund wordt) brengt hij niet in stemming. Daarin wordt een 2e referendum uitgesloten. Een mogelijke uitslag had kunnen zijn dat een 2e referendum wordt verworpen terwijl het niet wordt uitgesloten. Dat is een keus met zo'n diepe achtergrond dat hij zeker zo moeilijk te doorgronden is als het verbreken van symmetrie in de fysica van het beginnende heelal. Terug naar boven