www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (208)

Herbestrating in de Tolsteeg.
Herbestrating in de Tolsteeg.

Dinsdag 12-03-2019

Vanmorgen voel ik me bepaald niet beter. Koorts, loopneus en een hoofd vol watten. Zelfs mijn kiezen doen zeer. Als Anna om acht uur voor haar oppasdag naar Tessa vertrekt, kruip ik weer in bed en val terstond in slaap. Na anderhalf uur zoek ik toch maar het nieuws op. Theresa May heeft gisteren in Straatsburg een minimale verbetering van haar Brexit-deal verkregen wat betreft de back-stop regeling in Noord-Ierland. Een verbetering die vooral kosmetisch aandoet. Labour maakt meteen bekend vanavond de deal weg te zullen stemmen in het Lagerhuis. De eerste reacties van de Conservatieve Brexiteers waren ook negatief, maar ik moet nog zien of ze hun land daadwerkelijk in zo'n enorme crisis durven te storten. De Volkskrant heeft een analyse van de drie nieuwe addenda (inlegvellen) bij het akkoord: oude beloften in nieuwe woorden, is de conclusie. Wie verstandig is, hoopt toch dat de Brexit-deal nu eindelijk mag slagen, maar het is een dubbeltje op zijn kant.

 

Een bericht in een obscuur blaadje ven extreem-rechts, Fenixx trekt mijn aandacht: 'Greenpeace oprichter: opwarming van de aarde is "de grootste zwendel in de geschiedenis"'. Het blijkt te gaan om Patrick Moore, die inderdaad ooit betrokken was bij de oprichting van Greenpeace en later voor het grote geld koos en voor de kernergielobby ging werken. In een interview met het bekende rechtse station Breitbart News Tonight gaat Patrick Moore hard ten aanval tegen de klimaattheorie en degenen die er volgens hem van profiteren. Bij de klimaatcampagne gaat het over het verspreiden van angst en slecht geweten. Het is het bekende allegaartje van verdachtmakingen en allang weerlegde argumenten van klimaatontkenners. Spuug nooit in de bron waar je zoveel uit gedronken hebt, zeiden we vroeger.

 

In bed met een dubbele rij kussens onder mijn hoofd ben ik de weer met strepsils en paracetamol en lees verder in 'The Quantum Labyrint' van Paul Halpern (Basic Books, 2017). Opvallend is dat hij tegen het einde toch kiest voor de 'Veel-werelden-interpretatie' van de Quantumtheorie, en tegen de Kopenhaagse interpretatie, net als David Deutsch en Sean Carroll, theoreritisch fysici die ik vorig jaar las.

     Tegen het middaguur kleed ik me dik aan en ga heel kort naar buiten. Sinds gisteren zijn werklieden bezig met de herindeling en herbestrating van onze straat, volgens het shared space beginsel. Dat wil ik toch wel even graag zien. De uitvinding van stadsplanners die beoogt het plaveisel zodanig te veranderen, dat de auto 'zich er te gast voelt'. De stratenmakers begonnen op de Tolsteeg, die nu tijdelijk geheel is afgesloten (foto hierboven) maar in de toekomst eenrichtingsverkeer moet worden. Prompt bericht het AD Rivierenland vanmorgen dat 'het verkeer zich vastrijdt in binnenstad Gorinchem na afsluiting Tolsteeg'. Tja, je doet het niet gauw goed in onze stad, maar volgens de gemeente  komen er nog meer verkeersborden in de stad te staan die weggebruikers moeten waarschuwen voor de afsluiting. Dat hadden ze ook eerder kunnen doen.

 

Later kijk ik naar een live-uitzending van het Britse Lagerhuis. De hoogste Britse regeringsjurist, Geoffrey Cox, blijkt niet enthousiast is over de wijzigingen die premier May voor elkaar heeft gekregen in Brussel. Toch steunt hij hartstochtelijk de minimale aanpassing van de deal. Meteen daarop daalt op de beurzen het Britse pond met één procent ten opzichte van de dollar. 'A bad deal will be better than no-deal'. Met schorre stem verdedigt Theresa May haar akkoord. Is ze ook verkouden? Tezelfder tijd ontvalt haar één van haar steunpilaren; de DUP (de Ulster nationalisten), maakt bekend dat het de aangepaste deal niet gaat steunen. Vanavond om acht uur is de stemming. Dit kon wel eens niet goed aflopen, voor May niet en voor het UK en de EU niet. Alleen Poetin, Trump en China denken dat ze bij al die chaos baat hebben. Terug naar boven