www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (205)

Zaterdag 09-03-2019

Fijne avond met Paul & Tine A. in Utrecht. Ze kwamen me al tegen in Boekhandel Broese op de Stadhuisbrug. Waar anders? Anna was toen naar Cocon, haar favoriete boetiekje op de hoek van de Steenweg en de Choorstraat. Tine ging er ook heen terwijl Paul en ik nog wat in de boekwinkel bleven rondneuzen. Later troffen we de dames aan in de boetiek, druk bezig met alleraardigste kledingstukken te passen. We borrelden bij De Witte Ballons op de Lijnmarkt, aan het raam boven de Lichte Gaard en de gracht. De foto's die ik maakte waren allemaal onscherp, geen idee waardoor. Gelukkig had Tine er ook gemaakt, dus staat er eentje hier. Later aten we heerlijk in Restaurant Vis en Meer in de Drieharingsteeg. De snelbus terug naar Gorcum had veel last van harde windstoten; er stond een Bf 6.

 

Vandaag een grijze dag. Het blijft lang droog, maar 's middags valt er mottige miezerregen. Tegen vieren is het snel donker geworden: onweer breekt los met korte, felle regenbuien. Even later schijnt de zon weer. Anna heeft fors last van een migraine-aanval.

     Klimaatnieuws. Een nieuw record: er is al zes jaar geen strenge vorst meer geweest. Dat is meer dan 10 graden onder nul. In maart hoef je er niet meer op te rekenen. De laatste keer was op 25 januari 2013. Hierboven de trend in een grafiek vanaf 1931. De natuur ligt momenteel 3 weken voor op het gebruikelijke schema, meldt Weeronline. Opvallend: het AD presenteert zich wat betreft klimaatverandering als een sterke tegenhanger van De Telegraaf. Vandaag staat er een heel goed feitenoverzicht in die krant (hier).

 

Volgende week lijkt veel belangwekkende ontwikkelingen te brengen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt woensdag met de doorrekening van de klimaatplannen van het kabinet. De steun ervoor ebt af, zowel buiten het kabinet als erbinnen bij VVD en CDA. De week erna zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. Tevens zal het Britse Lagerhuis dinsdag opnieuw stemmen over het het Brexit-akkoord van Theresa May. Vuurwerk op komst.

     Ondertussen lees ik met een mengeling van leedvermaak en verbijstering 'Heroic Failure', een hilarisch boek van de Ierse journalist Fintan O'Toole over 'Brexit and the Politics of Pain'. Hoe het VK lijdt onder zijn onbetekenendheid na het verlies van het Empire en zich verzet tegen wat het voelt als kolonisatie door Europa ('as a soft Nazi-state'), en denkt in gelijkwaardigheid een politiek-economisch partnerschap te kunnen aangaan met het Amerika van Trump. De Angelsaksische Bond. Maar het nieuw te vormen Empire zal in zo'n geval een Amerikaans en geen Brits Rijk zijn. In de EU was het VK een gelijkwaaridge deelnemer, maar wat ze dan zullen meemaken is 'the terror that post-Brexit Brittain will actually be a colony.'  Terug naar boven