www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (203)

Harde wind in Numansdorp. Goed dat ik het windmolentje had vastgezet.
Harde wind in Numansdorp. Goed dat ik het windmolentje had vastgezet.

Donderdag 07-03-2019

Vannacht viel er behoorlijk wat regen, vanmorgen is het droog maar winderig. Er komt meer wind in de loop van de middag en de avond. Met een kop thee voor de televisie. Bij WNL zit de verwaande kop van Thierry Baudet onzin over het klimaatbeleid uit te kraaien. Hij is niet de enige vanmorgen. Elbers van KLM presteert het om na de forse aandelenaankoop door de Nederlandse staat zich te verzetten tegen de voorgenomen vliegtaks van zijn nieuwe aandeelhouder. Terwijl ons land flink achterloopt in de reductie van de CO2-uitstoot, zeggen de ondernemingsraden van 17 grote bedrijven (o.a. Shell, Esso, BP, ExxonMobil, Dow, Tata Steel) dat er geen CO2-beprijzing moet komen. Ze doen al zoveel aan het klimaat, vinden ze. Onderzoeksbureau I&O Research meldt dat de meerderheid van onze bevolking nog steeds bezorgd is over het klimaat, maar er is de laatste maanden een sterke daling zichtbaar. Eind 2017 maakte 80 procent zich nog zorgen om het klimaat, op dit moment is dat 65 procent. Is een democratie wel in staat om klimaatrampen af te wenden? Ik heb de neiging om snel mijn bed weer op te zoeken, hoofd onder het kussen. Maar daar kan geen sprake van zijn, wij hebben onze routines: boodschappen en sport.

 

Daarna rijden we naar Numansdorp (we gebruiken ons autootje nauwelijks meer, moet ik schuldbewust zeggen). Onderweg ontmoetten we felle hagelbuien, krachtige windstoten, schetterend zonlicht en lage regenbogen. Op de werf gillen en klapperen de vallen van de boten op de kant. Goed dat ik een maand of wat geleden ons windmolentje heb vastgezet (foto hierboven). Niet omdat hij daar niet tegen zou kunnen, dat kan hij best, maar al dat vergeefse draaien geeft misschien toch onnodige slijtage. We kijken onderdeks. Lekkage is er alleen aan stuurboord, waar de wind op stond en staat.

 

Op de terugweg horen we op de autoradio dat het kabinet de kolencentale aan de Hemweg volgend jaar wil gaan sluiten, om te voldoen aan het Urgenda-vonnis. Een opsteker, want het is de meest vervuilende energiecentrale in ons land. Hij zou aanvankelijk in 2025 dichtgaan. Terug naar boven