www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (202)

Hier kan men de enquete van ESA invullen over het onderzoek in de periode 2035 - 2050
Hier kan men de enquete van ESA invullen over het onderzoek in de periode 2035 - 2050

Woensdag 06-03-2019

Wetenschapsbeleid. Doorgaans hield ik me er verre van onder het motto: management is voor de talentlozen. Net als vergaderen. Mensen die wetenschap bedrijven weten doorgaans zelf prima waar het toekomstig onderzoek in hun vak zich op moet richten. Helaas is ook dat niet helemáál waar, want wetenschappers kunnen zelf ook leiden aan tunnelvisies en misvattingen. Wetenschapsgeschiedenis is er vol van. Dus kunnen samenleving en politiek het beleid ook niet volledig aan de wetenschap zelf overlaten.

     Ik kom er op omdat ik vanochtend een uitvoerige enquète invulde van ESA, het Europese bureau voor ruimteonderzoek (zie ook hierboven). Ze willen ondermeer van het publiek weten welke onderwerpen aan bod moeten komen in Voyage 250, het nieuwe onderzoeksprogramma voor de jaren 2035 - 2050.  Natuurlijk aarzel ik even; per slot is de kans heel groot dat ik er niet meer zal zijn, zelfs  bij de start ervan. Niet over je graf willen regeren, zoiets. Geef jongere generaties de kans. Toch vul ik uiteindelijk de enquète in. Waarom? Tja, eigenwijsheid, de idee dat er naar mijn overtuiging kwesties zijn die hoognodig verder onderzocht moeten worden en de hoop dat je stem toch een beetje meetelt. Het invullen kost een kwartier en zo moeilijk is het niet. Ik kies twee richtingen:

 

1. De vraag naar de aard van de ruimte zelf. Of beter, van de ruimtetijd. Dus: donkere energie, donkere materie, oerknal (o.a. waar alle antimaterie is gebleven) en de vraag of het heelal oneindig is.

2. De zoektocht naar buitenaards leven in het universum. Meer specifiek: exoplaneten en analyses van hun atmosferen naar markerstoffen voor leven, met nieuwe telescopen en misschien met micro-ruimtesondes die vliegen met een flink deel van de snelheid van licht.

 

Ik kan in de uren na het invullen de hardnekkige gedachte niet van me afzetten dat ik iets belangrijks vergeten ben. Het zij zo. In elk geval kan men nog tot eind juni deelnemen. Je maakt tevens maandelijks kans op een cheque van 100 euro.

 

Vandaag een opvallend rustige, droge en grijze dag. Temperatuur nog altijd bovengemiddeld. De zeespiegel voor de kust van Nederland was in 2018 liefst 7,2 centimeter lager dan het gemiddelde in 2017, meldt Weeronline. Ik dacht dat hij steeg door de opwarming - en dat is ook zo. De zeespiegel is de afgelopen 128 jaar met gemiddeld 1,86 mm per jaar gestegen, maar dat geringe signaal zakt weg in een ander, groter signaal: de overheersende wind. In 2017 stond de zeespiegel relatief hoog, zegt Weeronline. Dat kwam door twee grote noordwesterstormen. In 2018 waren er twee lange periodes met oostenwind, waardoor de waterstand lager werd. De lange periode van droogte in dat jaar heeft overigens weinig invloed op de gemiddelde zeespiegelstand gehad. Wel is de temperatuur van het zeewater momenteel twee graden hoger dan vorig jaar.  Terug naar boven