www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (197)

Op de Visbrug over de Lingehaven.
Op de Visbrug over de Lingehaven.

Vrijdag 01-03-2019

De laatste van de drie dodelijk saaie wintermaanden begint vandaag met een grijze dag. 's Middags zijn er wat korte perioden waarin de zon doorbreekt. Het is een graad of negen, nog steeds niet echt koud. We maken samen een langzame kuier door de binnenstad (foto hierboven).

     Van de week zag ik de onderstaande ingezonden brief op de socale media langskomen. Ik weet niet uit welke krant,

 

 

maar de tekst getuigt van een dermate ongewone onnozelheid, een 'na-ons-de-zondvloed' moraal, dat het niets anders kan zijn dan een weloverwogen, pesterige provocatie. Maar het kan ook een vorm van humor zijn, reageert iemand. Verdraaid, dat kan ook.

 

Er arriveert een boek met bijna 770 bladzijden, 'The Age of Surveillance Capitalism' van de sociaal-psychologe Shoshana Zuboff (Profile Books, 2019). Titel en volume doen je aan 'Das Kapital' van Karl Marx denken. Het is een omvangrijke en diepgravende studie naar de manier waarop de grote techbedrijven zoals Google, Apple, Microsoft, Facebook, enzovoorts met onze internetdata omgaan. Niet alleen verzamelen die bedrijven steeds meer privé-gegevens van ons, maar ze zoeken met groeiend succes naar wegen om ons gedrag met behulp van al die data te sturen. Maar eerst begin ik aan een boek dat al een tijdje op de plank ligt: 'The Quantum Labyrinth' van de natuurkundige Paul Halpern (Basic Books, 2017). Het boek gaat vooral over hoe het duo John Wheeler en Richard Feynman halverwege de vorige eeuw de quantumfysica verder ontwikkelden. Ik stuit op een van de vele markante uitspraken van Wheeler (ditmaal overgebracht door Feynman):

 

                        'I know why all the electrons have the same charge and mass...

                         They're all the same electron.'

 

Terug naar boven