www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (181)

De route van de Marsrover Opportunity op Mars in jaartallen. Ter vergelijking rechts de omtrek van Washington DC.
De route van de Marsrover Opportunity op Mars in jaartallen. Ter vergelijking rechts de omtrek van Washington DC.

Woensdag 13-02-2019

Voor de laatste keer gaat NASA vandaag proberen om weer contact te krijgen met de Marsrover Opportunity. Om twee uur 's middags (in de VS - EST, in NL 20.00 uur) zal er een persconfenrentie zijn die live wordt uitgezonden. In de zomer ging het contact met het karretje verloren door een wekenlange stofstorm die het oppervlak van de hele planeet teisterde. Nadat de storm ging liggen heeft NASA vanaf september geprobeerd om weer contact te krijgen, in de hoop dat de zonnepanelen inmiddels zouden zijn opgeladen, maar dat is ondanks herhaald pogen niet gelukt. Opportunity arriveerde in 2004 op Mars, legde 45,16 kilometer af en was 14 jaar actief. Veel langer dan verwacht. Zijn missie was ondermeer zoeken naar water.

 

'The Fermi Paradox and the Aurora Effect: Exo-civilization Settlement, Expansion and Steady States', met die intrigerende titel verscheen gisteren de samenvatting van een wetenschappelijk artikel op de publicatiesite Arxiv.org van ondermeer Adam Frank, hoogleraar aan University of Rochester waar zijn thema's' atmosferen van exoplaneten en astrobiologie zijn. Onlangs las ik zijn boek 'Light of the Stars. Alien Worlds and the Fate of the Earth' (Norton & Company, 2018). De Fermi Paradox stamt van een uitspraak van de fysicus Enrico Fermi in 1950 over buitenaardse beschavingen: 'Als er zoveel van zijn, waar zijn ze dan?' Wat ze bedoelen met het Aurora Effect kan ik uit de tekst niet opmaken. Arxiv.org publiceert alleen maar de samenvatting. In SETI-kringen gaat men ervan uit dat een willekeurige beschaving binnen tien miljoen jaren het eigen sterrenstelsel kan koloniseren (mits er een aantal gevaarlijke 'flessenhalzen' gepasseerd worden: klimaatrampen, kernwapens). Tien miljoen jaar lijkt lang, maar is ten opzichte van de leeftijd van het heelal (13,8 miljard jaar) erg kort. Uit het feit dat 'we ze nog nooit hebben gezien' leiden velen af dat er geen buitenaardse beschavingen bestaan. Want ze hadden immers tijd genoeg om ons te bezoeken. (Misschien hebben ze dat allang gedaan). Dus zijn we in deze visie de enige technologische civilisatie in het hele universum.

     Tegen een dergelijke hovaardige exclusiviteit richt zich het Copernicaans beginsel dat zegt dat  we niets bijzonders zijn. Ik schreef er in het verleden vaak over en zal er nog regelmatig op terugkomen. Frank en zijn groep rekenen aan modellen voor kolonisatie van sterrenstelsels, melkwegstelsels en het hele universum. 'The results of these models demonstrate that the Milky Way can be readily 'filled-in' with settled stellar systems under conservative assumptions about interstellar spacecraft velocities and launch rates.' Nu het onderzoek met de Kepler-satelliet en andere methoden de afgelopen tien jaren uitwijst dat de overgrote meerderheid van sterren exoplaneten bezit en dat één of de vijf aardeachtige planeten heeft, is de waarschijnlijkheid van buitenaards leven en zelfs andere beschavingen flink groter geworden.

 

Net als gisteren hebben we vandaag weer een grijze ochtend, gevolgd door een middag vol zacht zonlicht. Er komen meer van die dagen, met nog meer zon. We lopen door de stad om bij een fietsenmaker de fiets van Anna op te halen. Het lukte mij vorige week niet om haar stuur vast te zetten. In de haven zit onze vale wintergast, een blauwe reiger, te peinzen op een ducdalf.

     Per SMS krijg ik een bericht dat mijn bankpas op 16-02-2019 zal vervallen. Ik kan echter geheel gratis een nieuwe aanvragen en blokkering voorkomen via een website. Natuurlijk is dat phishing; mijn bankpas is nog vele jaren geldig. Onder details zie ik een nummer: +31684750586. Zal ik dat eens bellen en horen wie de boeven zijn? Maar dan zien ze mijn nummer; ik doe het maar niet.

     Van onze werkgroep krijg ik het bericht dat er al 17 gedichten zijn ingestuurd voor de wedstrijd 'Poëzie in de sluis' van de Gorcumse Poëzieroute. Dat is mooi veel! Terug naar boven