www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (145)

De storm van vandaag op WX Charts.
De storm van vandaag op WX Charts.

Dinsdag 08-01-2019

Bij storm uit het noordwesten wordt Nederland onrustig. Dat is sinds de watersnoodramp van 1953. Overigens lijkt het vandaag mee te gaan vallen. Windstoten boven 100 km/uur worden niet verwacht. Slechts in het noordwestelijk kustgebied kan het even Bf 9 worden, elders langs de kust blijft het Bf 8. Op Vlieland was het trouwens om 7.40 uur al Bf 9. Vanwege de hoge waterstand (Delfzijl 4 meter 20 boven NAP) stelt men in Groningen en Friesland dijkbewaking in. Het waterschap daar is bang dat koelkasten en andere zware objecten uit de overboord geslagen containers van de Maersk Zoe tegen de dijken kunnen slaan en ze verzwakken. Bovendien is er vandaag springtij. Dijkdoorgangen worden gesloten en de gemalen in het noorden schakelt men uit. In Rotterdam verwacht men dat kades zullen onderlopen. KLM annuleert talrijke vluchten en op Schiphol kan slechts één landingsbaan gebruikt worden. Elders valt het mee. In Zeeland stelt men geen dijkbewaking in en de Oosterscheldekering gaat (nog) niet dicht.

 

Vanmorgen nog miezerregen, later klaart het op. Anna hervat het dinsdagse oppassen bij Tessa. Ik heb ruimte in mijn bibiotheek nodig. Daarvoor offer ik onze 3 series Star Trek DVD's op. Die plaats ik op Marktplaats en binnen een uur zijn ze verkocht (45 euro). Daarna is er een hele plank vrij voor de afdeling wetenschap.

 

Ook hier trekt de wind tegen de middag aan, maar het valt alleszins mee met de eerste storm van 2019. In feite kwam het niet eens tot een officiële storm (één uur lang aanhoudend Bf 9). In het noorden stijgt het water langzamer dan gedacht. Op de Engelsmanplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog is een container met matrassen en dekens opengebarsten.

 

De kanalen van de diplomatie zijn subtiel, maar onder Trump is dat anders. Het levert hem een ongekende afgang op. Zijn veiligheidsadviseur, havik John Bolton, krijgt van de Turkse president Erdogan een fikse veeg uit de pan. Bolton moest de onbesuisde en alom bekritiseerde terugtrekking van de VS-troepen uit Syrië verzachten en was naar Ankara gereisd voor garanties betreffende de veiligheid van de Koerdische YPG-milities, de bondgenoten die een brede enclave langs de Turkse grens besturen en die Trump per acuut liet vallen. Maar Erdogan wilde Bolton niet eens te woord staan. 'Zij die zich in deze "terreurcorridor" bevinden, zullen hun verdiende loon krijgen', brieste Erdogan tegen de pers. Hij bereidt een militaire invasie van het gebied voor. Nogmaals, wat een afgang voor de grootste dealmaker ooit! En welk een verzwakking van de strategische positie van de VS in het Midden-Oosten. Niet in de laatste plaats rijst de vraag wat Amerikaanse bescherming eigenlijk waard is. Reden voor de EU om eindelijk eens serieus werk te maken van een Europese krijgsmacht. Terug naar boven