www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (144)

Het nieuwe parkeerplan voor bewoners van de binnenstad. Onder bij de rode stip wonen wij.
Het nieuwe parkeerplan voor bewoners van de binnenstad. Onder bij de rode stip wonen wij.

Maandag 07-01-2019

In de binnenstad is discussie over het voortwoekerend aantal panden dat door vastgoedondernemers wordt opgekocht, opgedeeld en verbouwd tot appartementen. Het is al een aantal jaren aan de gang: bijvoorbeeld het V&D-gebouw, de panden van woninginrichter en volkszanger Tommy Netten in de Korenbrugstraat en ook bij ons op het Eind, maar er zijn veel meer lokaties. Bewoners vrezen eigenlijk vooral de toenemende parkeerdruk die ermee gepaard gaat. Bovendien gaat het gepaard met nog verder groeiende winkelleegstand in de binnenstad. Inwoners vragen op Facebook het gemeentebestuur om een reactie, maar die heb ik nog niet gezien.

     Tja, wat moet de gemeente eraan doen? Men heeft al gezorgd voor nieuw parkeerbeleid - zojuist ingegaan - waarbij de parkeerdruk eerlijker over de stad verdeeld is (zie plattegrond hierboven) en het aantal parkeervergunningen per huishouden verlaagd werd. Ook is er nog extra plek voor parkerend blik te vinden aan de randen, zoals bij het Heerenlaantje (rode cirkel linksboven). Maar de omvang van het autobezit lijkt me op de langere termijn toch een teruglopende zaak.

     Uiteraard zullen er nog meer winkels verdwijnen en met het stijgende online shoppen zal de binnenstad onvermijdelijk van karakter veranderen. Het zijn ontwikkelingen die niet te keren en nauwelijks te sturen zijn. Ik denk niet dat ons bestuur zich ertegen moet verzetten dat er meer mensen binnen de vestingwallen komen wonen, in kleinere eenheden, en dat de historische binnenstad verder uitgroeit tot uitgaans- en leasurecentrum en een bezienswaardige vesting voor toeristen. Daar heeft men geen duur adviesbureau voor nodig. De nieuwe appartementen maken de investeerders doorgaans klein en tamelijk duur, zodat ze zorgen voor een goed rendement. Daarom trekken ze eerder senioren (zoals wij) dan starters aan. Het zou me niet verbazen als blijkt dat de binnenstad erdoor vergrijst. Senioren wonen graag bij elkaar in een gezellige, kleinschalige binnenstad met een of twee supermarktjes, een bibliotheek, een boekwinkel en wat restaurantjes om de hoek. Alles op loopafstand; de auto gebruiken ze niet veel, als ze er nog een hebben.

     Is het erg? Lijkt me niet. De senioren geven door hun goede pensioenen redelijk wat geld uit, en dat draagt bij tot de stadse levendigheid. Hun generatie blijft niet lang genoeg in stand om al te lang een stempel op de binnenstad te drukken. Na een of twee decennia worden ze opgevolgd door jongeren, die intussen carrière gemaakt hebben. Die voegen als ze nog kinderen in huis hebben de kleine appartementen misschien weer samen. Tegen die tijd hebben de mensen zelden meer een eigen auto, vermoed ik.

 

Deze maandag gaat geleidelijk over van droog en zwaar bewolkt naar nat en zwaar bewolkt. We doen trouw onze boodschappen en onze fitness-inspanningen.

     De samenleving is vol verontwaardiging over een bezopen verklaring van de rechtzinnige christenheid over homoseksualiteit en LHTB. In onverdraagzaamheid verschillen deze gelovigen niet veel van de extremistische Islam. Honderden predikanten zouden er achter staan. Ook de fractieleider van de SGP in de Tweede Kamer ondertekende de uit het Engels vertaalde Nashville-verklaring, die me in strijd lijkt met artikel 1 van onze grondwet. Ach, de religies verliezen in de seculiere samenleving steeds meer terrein en ook deze verklaring lijkt me vooral te stimuleren dat de gelovige zaak snel afloopt. In de loop van de middag wordt bekend dat het Openbaar Ministerie de de Nashville-verklaring gaat beoordelen op eventuele strafbaarheid. Overigens snap ik het niet: ik dacht altijd dat gelovigen van mening waren dat ieder mens een kind was van God. Hoe teleurstellend. Terug naar boven