www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/1 Winter in Gorinchem

Gorinchem (143)

Zondag 06-01-2019

Hij kwam laat - ik had hem niet meer verwacht - de jaarlijkse nieuwjaarskaart van de Japanse kunstenaar Shuzo Azuchi Gulliver. Misschien is hij wel overleden, dacht ik al, we zijn even oud. Maar eergisteren zat de kaart in mijn mailbox (zie hierboven). Opnieuw een raadselachtig ontwerp. Vaste lezers weten dat ik in de zomer van 1992, tijdens de kunstmanifestatie BRAIN/Internal Affairs in de oudbouw van het Beatrixziekenhuis, een contract met hem afsloot. Na mijn dood zal mijn hypofyse naar hem worden opgestuurd. Sindsdien is het van belang wie van ons beiden het eerst overlijden zal. Dergelijke contractien maakte hij met veel mensen. Lees hier de achtergronden: 'Een bijzondere wijze van begraven'. Je vindt de jaarlijkse kaarten van Shuzo Azuchi vanaf hier (2009) in het fotoboek over de kunstmanifestatie. Niet allemaal; ik zal de ontbrekende nog een keer opzoeken en erbij plaatsen.

 

Zondag. 's Ochtends nog wat zon, later zwaar bewolkt maar droog. Ik werk verder aan de restauratie van oudere jaargangen van de website. Daarna de volgende tien bladzijden in Frank Close. De unificatie van de zwakke kernkracht en het electromagnetisme en de ontwikkeling van het Higgs-mechanisme is een boeiend verhaal, dat Close weer boven water heeft gebracht in talirjke gesprekken en emailwisselingen met de hoofdrolspelers van toen. Belangrijke spelers waren de Nederlanders Tini Veltman en zijn student Gerard 't Hooft, twee Utrechters die in 1999 de Nobelprijs kregen voor hun prestaties.

     Het is natuurlijk leuk dat veel zich afspeelde in het Utrecht van mijn studentenjaren en vlak daarna. Precies de periode van mijn romancyclus. Toen Van 't Hooft in de zomer van 1970 naar een congres van theoretici in Cargese, Corsica ging en daar belangrijke ideeën opdeed voor oplossingen, leefde ik er voor mijn gevoel maar zo'n beetje op los. Die zomer liftte ik met mijn toenmalig vriendinnetje door Frankrijk en Zwitserland. 't Hooft publiceerde die oplossingen in 1971 onder de titel 'Renormalization of massless Yang-Mills fields' in het tijdschrift Nuclear Physics B. Hij wist toen nog niet dat hij ook de sleutel in handen had voor de oplossing van de sterke kernkracht.

     In de Utrechtse Studentenalmanak 1966 vind ik zijn naam terug. Van 't Hooft was toen lid van het Utrechts Studenten Corps en woonde op de Schoolstraat nr. 30bis. Grappig, ik kende vrienden in die straat, ik had er zefs kort een (ander) vriendinnetje, en heb hem misschien wel eens ontmoet, maar ik denk dat hij als corpslid niet veel op had met de linkse hap waar ik toe behoorde. In de almanak van 1972 staat hij niet meer. Zeker al afgestudeerd, want hij promoveerde in dat jaar.

 

Medewerkers van Trump en generaals zijn druk bezig zijn onbezonnen terugtrekking van troepen uit Syrië te verzachten. Zelfs de havik John Bolton is er druk mee. Hij zei vandaag in Israël dat Amerikaanse troepen het noordoosten van Syrië pas zullen verlaten, als Islamitische Staat definitief verslagen is en Turkije de veiligheid kan garanderen van Koerdische YPG-milities die aan Amerikaanse kant hebben gevochten. Turkije en de YPG zijn elkaars aartsvijanden, en een vertrek  van de VS zou de machtsbalans in het voordeel van Rusland, Turkije en Iran wijzigen, maar met dergelijke details houdt de president zich niet bezig. Hij wilde een kerstboodschap aan de wereld sturen. Terug naar boven