sailing-dulce.nl

Logboek 2008/2 (Corsica>Malta)

Syracusa (4)

De Romeinen belegeren Syracuse. Met de spiegel van Archimedes wordt zonlicht geconcentreerd op de zeilen van een Romeins schip, dat in brand vliegt (muurschildering van Giulio Parigi, ca. 1600, het is duidelijk geen schip uit de tijd van Rome)
De Romeinen belegeren Syracuse. Met de spiegel van Archimedes wordt zonlicht geconcentreerd op de zeilen van een Romeins schip, dat in brand vliegt (muurschildering van Giulio Parigi, ca. 1600, het is duidelijk geen schip uit de tijd van Rome)

Dinsdag 19-08-2008

´s Avonds kijken we geboeid naar de prachtige film op DVD van Jean-Paul Rappeneau met Gérard Depardieu in de glansrol van Cyrano de Bergerac (1990). In de film gebruikt men de originele tekst van het toneelstuk van Edmond Rostand uit 1897. Ach, wat een prachtig stuk! Het slot - als Roxane in het klooster beseft dat het al die tijd Cyrano was, die...."Ce voix?..." - ach, ik moet het niet verklappen - is zeer onroerend. Alleen komt er daarna maar geen eind aan de sterfscêne. De rol van de ongelukkige musketier met de lange neus is Depardieu op het lijf geschreven. Ik herinner me dat ik lang geleden, tientallen jaren terug, ooit de Nederlandse acteur Guus Hermus een indrukwekkende Cyrano zag spelen. Ik geloof op televisie.

 

De stad Syracusa - en dan bedoel ik vooral Ortigia, het oude vestingdeel, waar we tegenaan liggen - is indrukwekkend en snikheet. Het valt niet mee in die hitte zonder een zuchtje wind enige activiteit te ontwikkelen. Gelukkig vond ik op Internet een mooie luchtfoto. Rechts is de Ionische Zee, links de besloten ankerbaai die Grand Harbour heet. Bij de gele pijl links liggen wij. In 2005 werd Ortigia door de Verenigde Naties op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

 

 

Syracuse werd al in 743 v.Chr. gesticht als Griekse nederzetting. Het werd later één van de belangrijkste steden van de antieke Griekse wereld, na Athene. Eén van de illustere inwoners van de stad was de wis- en natuurkundige Archimedes, bekend van de beroemde Wet die zijn naam draagt en die hij ontdekt zou hebben - iedereen weet het - toen hij in het bad zat. In zijn enthousiasme over zijn vondst zou hij naakt de straat zijn op gerend onder het roepen van "Eureka!" ("Ik heb het!") Minder bekendheid verwierf hij als uitvinder van wapens, zoals de befaamde Klauw van Archimedes, waarmee vijandelijke schepen tot schommelen en zinken werden gebracht. Syracuse was aanvankelijk, in de 1e Punische Oorlog van Rome tegen Carthago, op de hand van de Romeinen. Maar toen in de 2e Punische Oorlog (218 - 201 v. Chr.) het er op leek dat Carthago aan de winnende hand was, liep Syracuse over en dat lokte in 214 v.Chr. een Romeins beleg uit. Archimedes ontwierp grote spiegels, zo gaat het verhaal, die men op de vestingmuren plaatste. Het zonlicht werd ermee gefocust op de zeilen van de Romeinse galjoenen, die erdoor in brand vlogen (zie het plaatje bovenaan dit verslag) Het is nog steeds een onuitgemaakte zaak of deze eerste wapenstraal van de geschiedenis echt werkte, het is verschillende keren geprobeerd met wisselend resultaat, lees ik toevallig juist in "Physics of the Impossible" (Allen Lane, 2008) van de Amerikaanse fysicus Michio Kaku. Een verschrikkelijk leuk boek over de wetenschappelijke aspecten en mogelijkheden van zulke uiteenlopende zaken als tijdreizen, sneller dan het licht reizen, psychokinese, robots, enzovoorts, en dus ook stralingswapens.

 

Vandaag is de verjaardag van mijn oudste zoon Rommert. Hij wordt 21. Ik probeer hem herhaaldelijk te bellen, maar krijg helaas almaar zijn Voicemail. Zeker uit eten. Ik spreek een felicitatie in.  Terug naar boven