www.sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Gorinchem (33)

Het Sunspot Solar Observatory in Sunspot, New Mexico.
Het Sunspot Solar Observatory in Sunspot, New Mexico.

Zondag 16-09-2018

Hij is nog niet voorbij, die mooie zomer (vrij naar Gerard Cox, 1973). Volgens de voorspellingen komt er een nieuwe periode aan met warme dagen en veel zon. De oorzaak is de afgezwakte orkaan Helene, die nu als zware storm Ierland nadert en warme zuidelijke lucht meesleept naar onze regio. We hebben het voornemen om ervan te profiteren en na Anna's dinsdagse oppasdag voor een korte periode terug aan boord te gaan. De zomer van 2018 zal een record uit 2003 breken wat betreft het aantal zomerse dagen (dagen boven 20 graden). Dat waren er 45; dit jaar zullen het er beduidend meer zijn.

 

Een vreemd bericht. Het Sunspot Solar Observatory (foto hierboven) in Sunspot, New Mexico werd een week geleden opeens, zonder aankondiging, door de FBI gesloten en niemand weet waarom. Alle personeel moest het centrum verlaten. Ook het postkantoor in het nabije dorpje Sunspot moest dicht en geëvacueerd. 'Een veiligheidsmaatregel', is het enige dat bekend werd gemaakt, maar zelfs de plaatselijke sheriff weet niet wat er aan de hand is. De FBI doet geen enkele mededeling. De sterrenwacht doet onderzoek naar de zon. 'Vanzelfsprekend doen op internet inmiddels allerlei wilde theorieën de ronde over geheime militaire projecten en/of contacten met aliens, maar de ware toedracht blijft vooralsnog compleet onduidelijk', schrijft Govert Schilling op Astronieuws. Zojuist brengt ook Nos/nieuws het bericht: 'Het zijn geen aliens'. 'De sluiting is niet omdat we iets met onze telescoop hebben gezien', verzekert de directeur van Sunspot uiteindelijk.

 

Gisteren was ik in de tweede helft van de middag bij de uitreiking van de jaarlijkse stadsherstelprijzen door de Stichting Stadsherstel Gorinchem (SSG) in het knusse schuilkerkje aan de Langendijk. Eerst vertelde Bert van 't Land (foto hier) van de Bouwgroep over de voortgang van het prachtige project in de Hazewindhondstraat, waar de stichting vijf historische panden restaureert c.q. herbouwd, een project dat is verbonden met de legende van de heilige hazewindhond Guinefort, die een baby in het wiegje redt van de beet van een gevaarlijke slang. Over die legende schreef ik twee jaar geleden hier.

De SSG weet veel oude en onvervangbare panden en objecten in de stad te redden (maar helaas niet de historische muur- en torenrestanten aan de Duveltjesgracht). De Stadsherstelprijs ging dit jaar naar een een klein huisje aan het Melkpad, dat enige decennia als garage gebruikt werd en nu door nieuwe eigenaren in oorspronkelijke staat hersteld werd. De Stadsherstel Publieksprijs 2018 werd toegekend aan de eigenaars van het gerestaureerde woonhuis aan het Nonnenveld, met die roestkleurige uitbouw eraan.

 

Het aantal dodelijke slachtoffers van de super-typhoon Mangkhut liep inmiddels op richting honderd. Tientallen mensen worden vermist. 'Het monster raast nu over Hongkong', schrijft Nos/nieuws, hetgeen feitelijk niet juist is want de kern passeert op honderden kilometers afstand en is nu op weg naar de kust van China. Bijna een half miljoen mensen is geëvacueerd uit zeven kuststeden, honderden vluchten zijn geannuleerd en in de gokstad Macau zijn de casino's gesloten. Twee kerncentrales zijn in de hoogste fase van paraatheid. De resten van de orkaan Florence trekken verder over land als tropische depressie. Het dodental is opgelopen naar 17. Een groot probleem is de enorme hoeveelheid regen die valt als gevolg van de storm. Het National Hurricance Center spreekt over een 'catastrofale hoeveelheid', want de grootste overstromingen moeten nog komen. Vooralsnog zijn er geen nieuwe orkanen in de maak.

 

Zoals verwacht hebben wij een mooie nazomerdag. Gorcummers en toeristen wandelen in grote getale langs over het voetgangersbrugje en de sluis, een pantalonnade die periodiek stagneert als de sluis opengaat en een stoot bootjes uit- of inlaat. We spenderen een rustige zondag thuis met lezen en muziek. Terug naar boven