www.sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Gorinchem (32)

Zaterdag 15-09-2018

Al een paar dagen geniet ik van een mooi pianowerk van César Franck (1822 - 1890), 'lief' zou ik het noemen of 'charmant', de Prelude, fuga en variatie opus 18 voor piano. Het blijkt in oorsprong een orgelwerk uit een serie van zes, die Franck in 1860 - 1862 componeerde. Ik kende het stuk niet, hoewel het een heel bekend werk blijkt te zijn. Het kwam langs op de 24-uurs convertenzender van Radio4, een station dat het enorme voordelen heeft dat het geen reclame bevat en er niet wordt gepraat. De orgelversie van het stuk heb ik nota bene in de kast staan, maar al vele jaren niet beluisterd. dat gaat er nu ook van komen, maar eerst die heerlijke pianoversie goed leren kennen. Het lieve thema wordt eerst geëxposeerd in de Prelude, verwerkt in een korte fuga en vervolgens in een erg fraaie variatie verder uitgewerkt. Het moet een genot zijn om het te (kunnen) spelen. Zoals altijd wilde ik het zelf op CD hebben; het werd een uitvoering door Aldo Ciccolini in 1969 in de Parijse Salle Wagram. Hij speelt het licht, dansant en niet te langzaam. Hier staat een uitvoering van hem op YouTube.

 

Gisteravond een gezellige avond in petit-restaurant Boulevard, bij de steiger van de veerponten op Buiten de Waterpoort. De viering van het 30-jarig bestaan van buurtvereninging KNAKE. Het was een warme avond met een lichte wind, de deur naar het terras stond open. Buiten had je mooi zicht op de rivier met langsvarende schepen. het lukte me om niet naar de bouwplaats van het wanstaltige hotel van Berry Voet te kijken. Suswachters waren niet nodig. Hier een foto van Anna, die met buurtgenoot Pim van M. (in typerende pose) praat.

 

Vandaag een zonnige ochtend en 's middags meer wolken. Mijn geliefde loopt de stad in voor wat boodschappen. Ik zie haar aarzelen op het Eind. Ze kijkt naar de grond. Als ik erheen loop blijkt dat ze een oorbel heeft verloren. Eentje van de twee die ze tien jaar geleden in Malta kocht. Niet duur,, wel leuk. Omstanders komen helpen zoeken en een mevrouw die verderop in de straat woont, vind hem op de kade. Thuis herstel ik hem terhwijl Anna blij verder loopt.

 

De orkanen. Orkaan Mangkhut trok verwoestend over het Fillipijnse eiland Luzon. Tot dusver vond men twaalf doden maar men verwacht tientallen meer. De schade is groot. Orkaan Florence, nu afgenomen tot een tropische storm, veroorzaakte in de staat North Carolina ten minste vijf doden en veel overstromingen. Terug naar boven