www.sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Gorinchem (30)

Donderdag 13-09-2018

Na een aarzelend begin met wat nevel wordt het vandaag een zonnige dag. We zijn vroeg op het fitnesscentrum voor een introductieles op Bio-circuit, 'Uniek in Gorcum!', het traningsprogramma dat van de zomer in de plaats van de Miloncirkel kwam. Dit is beter, legt onze trainer uit. Waarom is me niet goed duidelijk; het gaat met de klok mee in plaats van er tegenin, en de vreselijke crosswalker zit er niet meer in. Dat scheelt een hoop. We doen de ronde twee keer, één keer voor het instellen van de toestellen en daarna zelfstandig. Valt mee.

 

De kracht van orkaan Florence, die op de oostkust van de VS afkomt, is vannacht gedaald van categorie 4 naar 2 (foto hierboven). Toch kan ze gevaarlijk worden, met windsnelheden van 175 km/uur, stormvloeden en extreme hoeveelheden regen. Het zeewaterniveau komt 4 meter hoger te liggen dan normaal en daar komen nog golven van 5-10 meter hoogte bovenop. Aangezien de kustlijn van North en South Carolina uit laagland bestaat zijn grootschalige overstromingen onvermijdelijk, schrijft Weeronline.

     Nog zorgelijker is de Super-tyfoon Mangkhut (categorie 5) in het noorden van de Fillipijnen. Die zorgt daar op dit moment voor extreme windstoten tot 330 km/uur gemeten. Als hij morgenochten (Nederlandse tijd) aan land komt op het eiland Luzon is hij wat afgezwakt en brengt windstoten tot 270 km/uur en overvloedige regenval.

     Terug naar de noordelijke Atlantic: Orkaan Isaacis inmiddels afgezwakt tot tropische storm en neemt komende dagen langzaam verder in kracht af. Sint Maarten blijft gespaard, maar er zal veel regen vallen op Saba en Sint Eustatius. Dan is en nog orkaan Helene, die naar het noorden trok en voor de Azoren afzwakte tot een tropische storm en verder trekt naar de Britse eilanden, waar ze komende dinsdag verwacht wordt. Helene kan ook het weer bij ons beïnvloeden. Dat komt omdat ze mogelijk een hoop warme lucht uit het zuiden in onze richting meesleurt. In dat geval wordt het komende wek zomers. Tot slot is er sinds gisteren een nieuwe subtropische storm ontstaan, tamelijk noordelijk in de Atlantische Oceean: Joyce.

 

Vandaag is er een opvallende ontkenning van de Russen inzake de Skripal-vergiftigingen met het extreem giftige zenuwgas novitchok. Een verrassend snelle ontkenning, alsof hij al klaar lag. De Britse premier May wees vorige week twee mannen aan als daders, Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov. Op diverse bijeen gezochte CCTV-filmpjes zie je ze lopen, twee onopvallende mannen. Daar is verder niets aan te zien. Wat deden ze eigenlijk in Salisbury, waar de woning van de Skripals was? Ze kwamen er zelfs twee keer. Hun antwoord is verbazingwekkend onschuldig: 'We gingen specifiek terug om de resten van de middeleeuwse stad Old Sarum en de kathedraal te bekijken.' Ze waren er als toerist. Velen geloven er geen barst van. NOS-correspondent Olaf Koens twittert: 'Natuurlijk, de kathedraal van Salisbury! De vieringtoren met enorme spits, het unieke uurwerk. De Magna Carta in het kapittelhuis. Zo’n prachtig voorbeeld van de vroeg-Engelse gotiek. Dat moet je gezien hebben!' Curieus inderdaad, maar het bewijs van het tegendeel is nog niet geleverd. Alleen gaan de Russen niet in op de vondst van sporen van novitchok in de hotelkamer van de twee mannen. Onwillekeurig denk je terug aan bijvoorbeeld de dood van Alexander Litvinenko, net als Skripal een ex-KGB'er en een vijand van Poetin, eveneens in Engeland op een ellendige manier vergiftigd met radioactief polonium in 2006. En juist vandaag aan Pjotr Verzilov, een van de leden van de punkband Pussy Riot. Hij verloor dinsdagavond plots zijn gezichtsvermogen, toen zijn spraakvermogen en kon vervolgens niet meer lopen. Nu ligt hij in kritieke toestand op de afdeling toxicologie van een ziekenhuis in Moskou. ‘We denken dat hij vergiftigd is’, schrijft Pussy Riot op Twitter. Ik denk het ook. Verzilov verstoorde met drie andere leden van de punkgroep in jl. juli de WK-voetbalfinale in Moskou, toen Poetin op de tribune zat. Ik heb grote bewondering voor die mensen. Het staatshoofd van het maffiose Rusland reageert echter altijd fel op wat hij als beledigingen ziet. Terug naar boven