www.sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Gorinchem (25)

Morgenrood boven de Kriekenmarkt.
Morgenrood boven de Kriekenmarkt.

Zaterdag 08-09-2018

De laatste poging om Nederland rond de kinderen Howick en Lili tot menselijkheid te brengen is gisteren mislukt. De rechter sprak in een kort geding dat 'er geen officiële diagnose gesteld was en dat langdurig onderzoek moest worden gedaan om vast te stellen hoe de moeder eraan toe is.' Het VN-kinderrecht kent niet de noodzaak van zo'n diagnose en de kinderen mogen het niet afwachten. Maar de minister-president zegt gisteravond: 'We moeten streng zijn.' Ondertussen gingen een aantal ministers gisteravond naar het optreden van de zangeres Anouk op het strand van Scheveningen, blijkt uit een misplaatste tweet van minister Hugo de Jonge. Die zit voor het christelijke CDA in het kabinet. Wat is wél een politiek gevoelige kwestie aan het worden? Het koninklijk jachtgebied bij paleis Het Loo. Nederland is opgehouden een fatsoenlijke samenleving te zijn. Het beschamende drama krijgt een vervolg. Vanmorgen komt het bericht dat de kinderen zijn weggelopen van hun pleeggezin.

     De politie is - godbetert! - actief naar hen op zoek. Vannacht werd er zelf een helikopter ingezet om ze te zoeken in de buurt van Wijchen bij Nijmegen, waar hun grootouders wonen. (Hun grootouders wonen dus niet in Armenië!) Tegelijkertijd lopen er tientallen veroordeelde criminelen vrij rond. De kinderen doen wat de meeste asielzoekers doen: verdwijnen in de 'illegaliteit'. Illegalen worden doorgaans met rust gelaten, althans niet actief opgespoord. Maar nu roept de politie zelfs de actieve hulp in van burgers, want ze 'maakt zich zorgen over de veiligheid en het welzijn van de kinderen.' Dat is een gotspe, welke ongevoelige idioot verordonneert dit? Het welzijn van de kinderen was veel meer gediend met hen in Nederland laten.

     Wat voor land is dit? Ook binnen de regeringscoalitie rommelt het eindelijk. Niet bij VVD en CDA maar bij D66 en de Christenunie. 'Veel D66-leden zijn teleurgesteld en verdrietig over de oorverdovende stilte van de D66-fractie", zegt de Weertse burgemeester Heijmans. "Wij willen geen land zijn waar op kinderen wordt gejaagd.' Ze willen op het D66-congres volgende maand formeel protest aantekenen. dat is natuurlijk veel te laat.

     ChristenUnie-Kamerlid Voordewind zegt in een tweet dat hij en andere betrokkenen nog steeds hopen dat de kinderen mogen blijven. Tja, hoop doet leven, stroop doet kleven, er mag wel wat krachtiger actie komen tegen de uitzetting. Ondertussen groeit de verontwaardiging in de samenleving uit naar orkaankracht. De sociale media ontploffen. 'Help niet mee met de mensenjacht! Mocht u de kinderen vinden, geef ze onderdak en raadpleeg een arts. Waarschuw in géén geval de politie', is een van de vele reacties. Er worden massaal onderduikadressen aangeboden. 

 

De hemel kleurde vanmorgen, toen de zon opkwam, ineens prachtig rood boven de Kriekenmarkt (foto hierboven). Morgenrood, water in de sloot, heb ik altijd geleerd. Maar dat lijkt vandaag niet op te gaan. Volgens de weersverwachting blijft het de hele dag droog. Er is van zondag tot en met donderdag zelfs kans op een reeks warme dagen met maxima van ruim 20 graden, aldus Weeronline. De grens tussen warme en koude lucht slingert dwars over ons land, zodat het niet helemaal zeker is. In het midden van het land komt de maximumtemperatuur uit op circa 23 graden. De kans op dit warme scenario is op dit moment ongeveer 60%.

 

Het is een raar kalme dag met veel wolken en soms wat zon. Ik doe een boodschap in de stad en voel me steeds onrustiger over het lot van Howick en Lili. Steeds kijk ik of er nieuws is. Tessa komt 's middags langs met Vajèn. Dan komt opeens om 15.40 uur het bericht dat staatssecretaris Harbers door de knieën is gegaan: de kinderen mogen blijven! Harbers zei gisteren nog dat de twee zouden worden uitgezet. Hij zag toen geen reden om dat te veranderen, evenals Rutte. Je kunt je voorstellen dat deze potsierlijke gang van zaken de beide kinderen bepaals schade heeft aangedaan. Even schiet emotie door me heen. Verzet loont soms. Nu de afschaffing van de dividendbelasting nog. En.. wat blijft is de zorg dat er nog zeker 300 kinderen in ons land in dezelfde wansituatie verkeren als Howick & Lili, maar die niet zo bekend zijn. Terug naar boven