www.sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Gorinchem (23)

Het geborgen Deense jacht 'Svartlöga' aan de kade in Amsterdam, na de berging.
Het geborgen Deense jacht 'Svartlöga' aan de kade in Amsterdam, na de berging.

Donderdag 06-09-2018

Een lezer schrijft deze week: 'Net als jij ben ik nieuwsgierig hoe de Svartlöga zo dicht bij de kust kon kenteren en zinken terwijl er nu niet bepaald heel zwaar weer op de Noordzee was.' Hij vond een Deense website, waar (met behulp van Google Translate) Henrik Grønborg, schipper en eigenaar van Svartlöga zegt: 'Het weer was niet bijzonder slecht, maar er waren enkele zeer zware  regenbuien, dus we waren voorbereid en hadden een zeil gereefd. Het was een totaal, heel bijzonder en snel weer fenomeen dat ons trof. Het was alsof we werden getroffen door een verticale neerwaartse luchtstroom die we niet konden ontvluchten.' De sterkte van de vlaag was inderdaad erg hard: ruim 56 knopen/uur. ofwel Beaufort 11. Geen tijd meer om de schoten snel te vieren. Stabilieitsberekeningen van het schip zijn niet beschikbaar, maar op de bovenstaande foto zie je het na de berging in de haven liggen. De hoge stalen opbouw valt op. Over de diepte van de kiel vond mijn lezer geen gegevens. 'Zelf zou ik niet graag met dit schip op de Atlantic in een storm van Beaufort 11 terecht komen!', concludeert hij.

 

Nieuwe berichten over de impulsieve bruut in Het Witte huis. Er komt een boek aan van Bob Woodward genaamd 'Fear', waarin senior-functionarissen uit de staf van Trump vertellen hoe het daar toegaat. De adviseurs van de onbekookte president proberen continu zijn gevaarlijkste plannen af te zwakken of te dwarsbomen. Woodward is niet de eerste de beste; hij staat bekend als een integer journalist. Vandaag publiceert de New York Times een anonieme brief van een Witte Huis-medewerker met vergelijkbare inhoud. 'Onbesuisd, tegenstrijdig, bekrompen en ineffectief', noemt hij de president. Sommige beslissingen worden niet eens uitgevoerd en regelmatig merkt de opperbevelhebber van het Westen daar niets van. Het is zeer verontrustend dat Trumps' entourage de wereld tegen hem beschermen moet.

 

Het is vandaag koeler geworden en de wind zit weer in de zuidwesthoek. Af en toe valt er een bui. We gaan gehoorzaam sporten en rijden daarna naar de boot. Er is beperkte lekkage ondanks de vele regenbuien. 's Middags komt Barbara even op bezoek. Terug naar boven