sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Middelburg (8)

Avondrust in de voorhaven van Middelburg, gisteravond.
Avondrust in de voorhaven van Middelburg, gisteravond.

Zondag 12-08-2018

Een mooie zomerzondag vandaag, met een speelse wind die uit alle richtingen waait en vooral uit het oosten. Hoge en lage wolken zeilen voorbij in de blauwe hemel. We maken een zondagochtendwandeling door de stad. Uit de Nieuwe Kerk klinkt het slepende gezang van een kerkdienst, begeleid door amechtig zwoegende orgelakkoorden. We drinken koffie bij De Vriendschap op het terras en vluchten naar een tafeltje om de hoek, als iemand naast ons gaat zitten roken en ons in de smerige dampen zet. Wanneer komt dat rookverbod voor terrassen eindelijk eens? Na elf uur gaan er veel winkels open. In een winkelstraat zien we een voordeur met een merkwaardig opschrift (foto hier). 's Middags rust, lezen in de kuip en kijken naar het langskomend bootverkeer. Dat is alles voor vandaag.

 

Na de afgebroken lancering van gisteren vertrok vandaag de Parker Solar Probe van ruimtevaartorganisatie NASA voor een spectaculaire missie naar de zon, die zeven jaar gaat duren. Daarbij nadert hij de zon dichter dan ooit een ruimtevaartuig kwam. Het is de enige ster die we van dichtbij kunnen bestuderen. Mogelijk kunnen we vannacht overigens de Perseídenzwerm zien, als de wolken voldoende ruimte laten. Gisteravond lukte het niet (foto hierboven).

     Dezer dagen overleed de schrijver V.S. Naipaul, een man die ik erg bewonderde. Vooral zijn verslag van de Iraanse revolutie 'Among the Believers' (1981) maakte grote indruk op me. Zijn interview met de zelfingenomen Islamitische moord-rechter Khalkali, 'the hanging judge', was onvergetelijk. Naipaul was een ongemakkelijk mens. Ontroerend is de reactie van Salman Rushdie op het overlijden. Naipaul was een zelfzuchtig mens en zelden aardig voor hem. Het fatwa-vonnis van Ayatollah Khomeini tegen de auteur in 1989 deed hij lachend af als ‘een radicale vorm van literaire kritiek’. Nu zegt Rushdie: 'We zijn het ons hele leven oneens geweest, over politiek, over literatuur, en ik voel me bedroefd alsof ik een geliefde oudere broer heb verloren. RIP Vidia.' Naipaul werd 85 jaar. Terug naar boven