sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Middelburg (7)

Gezellig diner met Wim & Angelique bij Italiaans restaurant 'Il Senso' in Middelburg.
Gezellig diner met Wim & Angelique bij Italiaans restaurant 'Il Senso' in Middelburg.

Zaterdag 11-08-2018

Mooie avond met mijn HBS-vriend Wim T. en zijn vrouw Angelique. Eerst een gezellige borrel in hun fraai gerestaureerde huis. Ik heb er al eens vaker over verteld: een huis vol fantasie en klassieke muziek. Anna toont vol trots foto's van haar jongste kleinkinderen (foto hier). Daarna lopen we de stad in naar Italiaans restaurant Il Senso, waar we zeer smakelijk eten (foto hierboven. Mooie gesprekken. Willem en ik blikken op onze levens terug. We zijn het erover eens dat we voor de wereld geen verklaring hebben. Die is zelfs niet eens mogelijk, aldus Kurt Gödel, Jacques Monod, en zo. Hij wordt daar vrolijk van en ik erger me eraan, dat is het verschil tussen ons. De avond is er niet minder plezierig om.

 

Vandaag hebben we een mooie dag met veel zon, alsof de zomer gewoon verder gaat. We doen boodschappen bij de grote AH-supermarkt en drinken koffie op het terras van De Vriendschap op de Markt. Dit keer niet onder een parasol. Het vakantieseizoen is nog steeds gaande, getuige de grote hoeveelheden jachten die gaande de dag vertrekken en aankomen.

 

Waarom bestaat er copulatie? Copulatie door penetratie, bedoel ik. Tja, dat kom ik tegen in het rijke boek 'Oxigen' van de biochemicus Nick Lane (Oxford University Press, 2002, bladzijde 315). Het komt door het ei. De harde schil van het ei, om precies te zijn. Daar kan een spermacel niet doorheen dringen. Vroeger in de evolutie, in het tijdperk van de amfibieën, kon dat wel, de schil van in poelen en moerassen gelegde eieren was zacht en doordringbaar. De mannelijke partner bevruchtte de eieren onder water, zoals vissen en kikkers dat nog steeds doen. Maar toen de aarde na een warme periode afkoelde, veel poelen verdwenen en de grond droger en harder werd, gingen die zachte eieren stuk op de bodem. Dus ontwikkelde er zich ter bescherming een harde schil om het ei, al in het lichaam van het dier. Ergo moest de bevruchting ook inwendig geschieden, in het lichaam, voordat de schil zich verhardde. 'Thus all reptiles copulate, and passed on this trait to their descendants - the birds and the mammals.' Wist iedereen dit al? Hm, het is me nooit eerder verteld. Het betekent overigens ook dat het ei er eerder was dan de kip. Terug naar boven