sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Middelburg (5)

De weersituatie vandaag om 18.00 uur. Een lagedrukgebiedje trekt snel over ons land (bron: WXCharts.eu).
De weersituatie vandaag om 18.00 uur. Een lagedrukgebiedje trekt snel over ons land (bron: WXCharts.eu).

Donderdag 09-08-2018

Vanmorgen stromen de waarschuwingen binnen. Een krachtig lagedrukgebied trekt vandaag en komende nacht over ons land. Dit levert stevige buien op, waarbij kans is op zware windstoten en plaatselijk veel regen valt met mogelijke wateroverlast. Om 12.30 uur kondigt het KNMI voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en de Waddeneilanden code oranje af voor vanavond en vannacht, in verband met de kans op zeer zware windstoten. Voor vannacht wordt een zware noordwesterstorm verwacht. Dat kan wat worden: vanwege de droogte zijn de bomen in het land verzwakt en er hangen heel wat dode takken los. Bovendien staan ze nog vol in blad en vangen veel wind.

     Maar voorlopig is er nog niks aan de hand, het is droog, bijna windstil en half bewolkt. We lopen de stad in voor een bezoek aan het Zeeuws Museum. Maar daar blijkt helaas dat onze museumjaarkaarten verlopen zijn. Natuurlijk! De nieuwe liggen thuis in de brievenbus, aangekomen toen we al weken weg waren. Ik geloof dat we eerdere jaren ook zoiets hadden. Tja, dan niet. Kaartjes kopen terwijl we op die jaarkaarten geabonneerd zijn, vinden we te gek. Er is een voedingsmiddelenmarkt op het Damplein. We zien er een leuk taalvouwtje (foto hier). Koffie en naar het kermispubliek kijken op het terras van Café De Vriendschap. Op de hoek van de Korte Delft en de Reigerstraat valt ons een bronzen beeldje op een sokkel op. Het lijkt het meest op het hart van een afgeslachte alien, een buitenaardse bezoeker (foto hier en hier op Wikipedia). Op een stalen plaatje staat dat het uit 1978 dateert en van Theo Maassen is. Hè? Van de cabaretier? Nee, enig zoeken leert dat het om een gelijknamige beeldhouwer uit Apeldoorn gaat, geboren in 1943. De cabaretier is van 1966.

     Als we teruglopen, begint het te druppelen. De lucht wordt donkergrijs. Op het havenkantoor tekenen we nog twee overnachtingen bij. Na de lunch aan boord arriveren er kuddes boten die voor de komende storm beschutting zoeken. We vragen ons af hoe men ze allemaal een plek wil geven. Upraften, zeggen de Engelsen. Na twee uur vangt het serieus aan met regenen. Oostelijker in Brabant valt er nog veel meer. Veel wind is er nog niet, dat komt pas vanavond. De buren, die op de derde positie liggen, zijn niet aan boord. Voor de zekerheid - wie weet hoe laat ze terugkomen - span ik een extra lijn van hun voorplecht naar een ducdalf aan de kant. Wind is er nog niet. De stilte voor de storm. Terug naar boven