sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Middelburg (4)

Buienradar van gisteravond 23.40 uur: het onweer passeert ruim ten oosten van Middelburg.
Buienradar van gisteravond 23.40 uur: het onweer passeert ruim ten oosten van Middelburg.

Woensdag 08-08-2018

De barometer was snel gezakt maar het viel erg mee met het onweer. Slechts enkele druppels eind van de middag. Daarna liep ik met een paraplu onder de arm naar het orgelconcert in de Nieuwe Kerk en om half tien terug. Niks onweer. Het kwam pas vannacht na circa half twaalf: flinke regenbuien, en weerlichten ver in het oosten, niet bij ons. Je ziet het hierboven op de buienradar: de onweerskern passeerde ons op ruime afstand. Vooral in de regio Breda was het zwaar, er viel veel regen: 18 mm. We hadden alleen aan bakboord geringe lekkage.

 

Het orgelconcert van organist Arno van Wijk, stadsorganist van Goes, op het Duyschot-orgel van de Nieuwe Kerk. De kerk is onderdeel van het abdijcomplex. De zomerwarmte hing zwaar tussen de pilaren van de hallenkerk. Voor de helft zaten de mannen in korte broek. De opkomst was van het niveau dat we in Gorcum gewend zijn, ongeveer 50 mensen. Velen trokken hun schoenen of teenslippers uit om hun voeten te verkoelen op de plavuizen, maar die zijn ook warm. 

     Organist Van Wijk studeerde ondermeer  aan de Hogeschool Gorinchem I.D.E., las ik in zijn bio, een instituut waar ik persoonlijk nog nooit van gehoord had en dat sinds 1991 in Wijdschild zou zetelen. Oh. Hij speelde een interessant programma: BWV 534 van Bach en verder drie werken die ik niet kende: een Thema mit Variationen Opus 26 van de Duitse organist en compopnist Ernst Köhler, een erg mooie Avondmuziek over twee Ambrosiaanse avondzangen (1951) van de Nederlander Paul Chr. van Westering, een mooie Sombere muziek over Psalm 103:8 (1920) van Jan Zwart, en een het dynamische en zeer fraaie Weinen, klagen, sorgen, zagen... (1863) van Frans Liszt. Van het stuk van Westering was ik zo gecharmeerd, dat ik het drie-delige CD-album kocht dat Arno van Wijk volspeelde met zijn orgelwerk. Grappig, Westering is veel meer bekend door de kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt die hij op muziek zette (o.a. Dikkertje Dap en Pippeloentje), dan door zijn oergelwerk.

 

Vandaag is het onrustig door een grillige ZW-wind Bf 5 - 6. Maar het is wel droog en geleidelijk zonniger. We lopen naar de grote AH-vestiging aan de Pottenbakkerssingel. Uit de portemonnaie diepen we onze bonus- en airmileskaarten op. Het scannen met de zelfscanner lukt ons nog prima. Op een terras waar de Vlasmarkt overgaat in de Markt drinken we koffie en zien het kermispubliek aan ons voorbij trekken. De wind rukt aan de grote parasols. 's Middags komt er meer zon. In de kuip kijken we naar de grote hoeveelheid jachten die naar binnen drommen en allemaal een plekje moeten krijgen. Iedereen wil na de weeromslag naar de stad, want er komt heel veel regen aan, vannacht en morgen. Ook wij krijgen buren naast en achter ons. Terug naar boven