sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Middelburg (3)

Dulce in de voorhaven van Middelburg.
Dulce in de voorhaven van Middelburg.

Dinsdag 07-08-2018

De warmste dag van de week. Vannacht hadden we de ventilator uit Israël tevoorschijn gehaald en op ons bed gericht. vele jaren niet meer gebruikt. Daar kon je er niet zonder, nu hier ook niet. Ziedaar klimaatverandering gedemonstreerd. Vanmorgen hebben we overdadige zon. We maken in de ochtend nog een wandeling. Wat een beminnelijk en mooi stadje is Middelburg toch! Op het marktplein voor het historische stadhuis staat de kermis; men is bezig de verschillende attracties en kramen op te starten (foto hier). We drinken koffie op een van de vele terrassen, in de schaduw onder grote pararsols, en lopen even door de fantastische boekhandel De Drukkerij door. Een paradijs voor liefhebbers van boeken, muziek en cultuur.  Het levert enige aanschaffingen op voor een toch al met boeken overladen boot; ik laat maar zitten welke boeken.

     's Middags krijgen we bezoek van mijn middelbare schoolkameraad Wim T. Hij woont al jaren in deze mooie stad. Het is drukkend warm; in de slaaphut meten we 34 graden Celsius. Gisteren begon deze tweede officiële hittegolf in Nederland deze zomer. Vandaag is het hoogtepunt. Alarmerende berichten van een internationaal team van klimaatonderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of SciencesAls de wereld door klimaatverandering nog 2 graden warmer wordt, zal er een hittetijd aanbreken, waarschuwen ze. Daar zijn we niet ver vanaf: al op dit moment is onze globale temperatuur 1 graad hoger dan voor de industrialisering. De temperatuur stijgt momenteel verder met 0,17 graad per decennium. Dat betekent dat het uiteindelijk wereldwijd 4 tot 5 graden opwarmt, de zeespiegel door smeltende ijskappen 10 tot 60 meter stijgt en meerdere delen van de wereld onbewoonbaar worden. Waaronder Nederland. Wij zullen het niet meemaken, maar onze kinderen en vooral onze kleinkinderen zullen niet zo'n vriendelijke wereld kennen dan wij.

     De hemel betrekt in de loop van de middag. Om half vijf haalt de wind opeens uit en vallen er enkele druppels. Daar blijft het vooralsnog bij. Vanavond is er een orgelconcert in een kerk in het centrum, waar ik graag heen wil. Paraplu mee. Terug naar boven