sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Oostende (18)

De 'overzetboot' Roger Raveel vaart de Montgomeryhaven binnen.
De 'overzetboot' Roger Raveel vaart de Montgomeryhaven binnen.

Zaterdag 04-08-2018

Het is vandaag een fractie minder warm: 27 graden Celsius en meer wind uit het noorden, die een lichte swell de haven inzendt. De wind is plezierig; hier aan de kust is het goed uit te houden. Anders is dat in het binnenland van Portugal, waar het MetOffice een temperatuur van 45,5 graden voorspelt. Sommige weermodellen geven bij ons een weersomslag over een week; andere becijferen dat de warmte en de droogte nog weken voortduren.

     We spannen ons niet in en behoudens een ochtendwandeling met koffie bij een te warm Waterhuis, komen we niet onder de bimini uit. 's Ochtends zien we hoe de meeste boten vertrekken en in de loop van de dag worden we weer helemaal ingebouwd. Een veerpont heet hier 'overzetboot'. De foto hierboven is van de Roger Raveel, één van de twee frequente veerpontjes die zonder pauzes gratis mensen van en naar de overkant brengen. Sommige van de schppers varen te hard langs en laten ons allemaal in de haven op en neer dansen. Waarom is een van de pontjes vernoemd naar de Vlaamse postexpressionistische pop-art kunstschilder Roger Raveel (1921 - 2013)? Tja. De andere overzetboot heet 'Het Rode Vierkant op de Zee' en dat is minstens zo raadselachtig. Enig zoeken op Google levert op dat een stokoude Raveel in 2011 de veerboten nog beschilderd heeft. Zie nogmaals bovenstaande foto. Er zou nog een derde boot zijn, met de naam De Nieuwe Visie. Die hebben we nog niet gezien.

     Op onze kuier door de stad bezoeken we de uitstekende boekhandel Corman in de Witte Nonnenstraat. Levert twee nieuwe boeken op. Eén over de Kim-dynastie in Noord-Korea van de jonge freelance-journalist Casper van der Veen (Van Oorschot, 2018). Een slecht geschreven en slordig geredigeerd werk dat gelukkig wel veel informatie bevat. De andere is een geactualiseerde versie van 'China en de Barbaren' (Querido, 2018) van de sinoloog Henk Schulte Nordholt. Belangrijker is dat ik eindelijk weer eens een boek van de moeilijke filosoof Peter Sloterdijk ben gaan lezen: 'Wat gebeurde er in de 20e eeuw?' (Ned. vert, Boom, 2018). Sloterdijk is eenvoudig weg briljant en zijn boeken gaan gebukt onder een uitbundig taalgebruik en een overvloed aan boeiende gedachtengangen. Ook in dit boek, maar het is wel heel erg interessant. Niet teveel tegelijk is het motto.

     In de loop van de middag betrekt de hemel. De wind wakkert sterk aan tot Bf 4 - 5. Naargeestig gefluit en gejank in de scheepswanten. We hebben besloten om maandag, overmorgen, verder te varen. Terug naar Nederland. Terug naar boven