sailing-dulce.nl

Logboek 2018/3 Terug uit de Scillies

Falmouth (8)

Bij Beerwolf Books in Falmouth.
Bij Beerwolf Books in Falmouth.

Donderdag 12-07-2018

Gisteravond zagen we de UK verliezen tegen een van de Balkanstaatjes op het WK-voetbal. Vanmorgen was het ach en wee op de Britse televisiejournaals, maar in de straten van Falmouth merk je er niks van. Het leven gaat gewoon door en zo hoort het. We zijn in de stad om een lege gasfles te laten vullen. Volgens het havenkantoor kan dat bij de chandlery in Churchstreet, waar we ook de nieuwe afvoerslang van het achtertoilet kochten. Maar het is niet waar, in heel Engeland kun je niet Primagaz-flessen inruilen of laten vullen, vertellen ze in de winkel. Wel in Frankrijk, wel in Nederland, niet hier. Het lijkt wel of de Brexit al is ingegaan. Overigens vulde men in Spanje, Italië, Griekenland en Turkije onbelemmerd onze gasflessen, maar ja, de zuidelijke EU-staten.. We hebben nog een gedeeltelijk volle fles en besluiten om die te sparen door in principe elektrisch te koken  of met de magnetron.

     Het is een zonnige en winderige dag, N 4 – 5. De wasmachine maakt overuren en de was wappert snel droog in de wind (foto hier). We ontvingen deze week twee leuke foto’s van kleinkinderen: van Floor een schoolfoto van Thijs en Lisa (foto hier, ach die tandjes!) en van Tessa een van Vajèn, haar oudste, die trots haar juist behaalde zwemdiploma A omhoog houdt (foto hier). De boot is schoongemaakt en er liggen schone lakens op het bed. Ik heb de watertanks na de Scillies en de wasbeurten weer bijgetopt. We drinken koffie in Churchstreet en terwijl Anna de Marks & Spencers doorkruist vind ik aan het eind van een schuin omhooglopend zijstraatje een bijzondere boekwinkel: Beerwolf Books op Bells Court. Wow! Niet alleen een boekwinkel, maar ook een café/bar met een toneeltje voor literaire avonden en concerten. En een terrasje buiten op het court. De kasten staan vol met een keur aan goede boeken die, en dat is het meest merkwaardige, allemaal ongeveer de helft kosten van de officiële prijzen (die staan bij Engelae boeken op het achterblad) en toch nieuw zijn. Hoe dat kan, weet ik niet. Ik neem een recente uitgave van New Scientist mee over multiversum-theorieën (‘The Universe next Door’), van de zweverige Amerikaanse filosoof Jacob Needleman ‘An Unknown World. Notes on the Meaning of the Earth’ (Penguin USA, 2012) en vooral een hardcover-editie van de ‘Selected Poems’ van John Updike (Knopf, 2015) – slechts zes pond!

     Volgt een uitrustmiddag. Voor vanavond hebben we een tafel gereserveerd in een Grieks-Cypriotisch restaurantje (‘Stavros’) aan Highstreet. Terug naar boven