www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/2 (Çanakkale> Odessa>Kreta)

Áyios Nikólaos (6)

De 28e oktoberstraat in het centrum van Áyios Nikólaos
De 28e oktoberstraat in het centrum van Áyios Nikólaos

Zaterdag 17-10-2009

Soms worden beweringen en veronderstellingen snel gelogenstraft. Vannacht valt de nodige regen bij opnieuw zuidenwind en zie: de boot is bedekt met een vlekkerig bruinrood laagje Sahara-zand. Ik volvoer mijn zelfopgelegde ochtendlijke zwemplicht en na het ontbijt spuiten we de boot schoon. Ik smeer het slot van de kajuitdeurtjes met witte vaseline ("bijzonder geschikt voor de zuurvrije smering van raam- en deurbeslag"), gisteren kreeg ik het met moeite open. Koffie bij Café Astería aan de haven. We lopen door de 28e oktoberstraat terug, één van de drukste winkelstraatjes in het stadje (foto hierboven). Terzijde: wat gebeurde er op 28 oktober? Op 28 oktober 1940 viel Mussolini, jaloers op de militaire successen van zijn bondgenoot Hitler, met zijn legers vanuit het eerder door hem bezette Albanië de Grieken aan. Die joegen hem in nog geen twee maanden volledig terug en hielden maandenlang een half miljoen Italiaanse troepen in bedwang. Totdat de Duitsers in april 1941 te hulp schoten en de Grieken op de knieën dwongen.

Het is druk in de winkelstraat. Vergissen we ons of horen we inderdaad vaker Nederlands spreken om ons heen? De herfstvakanties in de regio´s Noord en Midden zijn begonnen. We hebben tot dusver weinig van het eiland gezien, het maken van trips bewaren we voor als Tessa er is.

 

Nu er weer regulier Internet is, volg ik het nieuws weer. Het merkwaardige debâcle van de DSB-bank, de ophoging van de AOW- en pensioenleeftijd naar 67 jaar. De laatstgenoemde ontwikkeling zal ons niet treffen, als het tenminste hierbij blijft. De invoeringstermijn is lang genoeg, in 2020 en verder, zodat de generatie onder de 55 jaar de gelegenheid heeft om er zich op in te stellen en maatregelen te nemen. Ik heb ook wel enig begrip voor de maatregel, maar ik moet nog zien dat werkgevers voldoende emplooi zien voor oudere werknemers.

We krijgen bericht van Ellen Versteegt dat we op de website van haar (weer)man Jan Versteegt zijn uitgeroepen tot Pionier van de Week. Welk een eer! Op de kade help ik de opladers op gang van een Nederlandse Amel 2000, de Razor´s Edge uit Rotterdam. Hoe? Door op de goede knopjes te drukken - after RTFM - kenners weten wat ik met die afkorting bedoel. Het oudere echtpaar, ongeveer van onze eigen leeftijd dus, kent het schip niet goed. Ze zaten zonder stroom, de accu´s waren leeg getrokken, te wachten op de komst van hun kinderen die eigenaren van het schip zijn en die vanavond arriveren. Dan zijn de accu´s in elk geval weer vol.

 

De Peloponnesische Oorlog. Robin Lane Fox vindt dat het oppervlakkig gezien om een machtsstrijd ging tussen Athene en Sparta, maar dat erachter iets fundamentelers lag, namelijk "the complete difference of lifestyle, culture and mentality between Pericles´Athenians and the Spartans" (p. 161) Dat geloof ik nou helemaal niet. Er is op zich geen reden dat beide - inderdaad zeer uiteenlopende - levenstijlen etc. niet gewoon naast elkaar hadden kunnen blijven bestaan en dat de eventuele rivaliteit niet beperkt had kunnen blijven tot sportieve ontmoetingen op de Olympische Spelen. Natuurlijk zaten de beide stadstaten elkaar juist wél in de weg bij het realiseren van hun expansieve behoeften. De Atheners bedreigden bijvoorbeeld de Spartaanse kolonie in Korfu, die op de handelssroute naar de Atheense kolonies in Zuid- Sicilië lag, enzovoorts. Opnieuw raak je onder de indruk van de rol van het toeval in de geschiedenis. Athene had weliswaar de meest doordachte strategie onder de sluwe Pericles en had moeten winnen, ware het niet dat er in de stad een epidemie (tyfus?) uitbrak en dat onder de vele slachtoffers ook de visionaire leider zélf was. Zijn opvolgers gingen de directe, uitputtende confrontaties met de Spartanen op het land aan die de listige Pericles juist voortdurend uit de weg was gegaan.

 

Vanmiddag opnieuw wat regen en nu, om half zeven, regent het nog zachtjes. We hadden in de stad zullen gaan eten, het is zaterdagavond, maar we stellen het maar uit tot morgenavond. Voor de komende week zien de weerberichten er nog steeds goed uit. Terug naar boven