www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/2 (Çanakkale> Odessa>Kreta)

Skála Astipálaia, Nísos Astipálaia (2)

Dulce eenzaam aan de kade in Skála Astipálaia
Dulce eenzaam aan de kade in Skála Astipálaia

Vrijdag 09-10-2009

Gisteravond eten we aan de haven in een restaurant boven het strandje gebakken groene pepers gevuld met fèta en aubergines uit de oven met fèta gevuld, gekookte octopus en garnalen in een scherpe  tomatensaus. Heerlijk! Metaxa 3 sterren hebben ze ook.

 

Vandaag een heerlijk rustige dag. Alle charterboten vertrekken voor tien uur, we liggen hier helemaal alleen (foto hierboven). Op een meterkast bij het begin van de kade staat een telefoonnummer voor als je water wil. We bellen en even later komt Lefteris Angelis op zijn brommertje aanrijden om de zaak aan te sluiten. We maken een praatje, hij is zestig net als wij en heeft zijn hele leven op dit eiland gewoond, kreeg twee dochters en vier kleinkinderen. Zijn ene dochter woont in Athene, de ander hier. Het water is drinkwater maar hij knijpt even zijn ogen toe als ik na het aftoppen van de tanks de zoutkristallen van de kajuitramen spuit en de kuip schoonspoel. We doen boodschappen. In de drie kleine supermarktjes langs de haven sprokkelen we alles wat we nodig hebben bijeen. Wat een heerlijk rustig plaatsje! Eind van de middag rijdt het tankautootje langs van Gabor, een tot Griek genaturaliseerde Hongaar die verderop een pompstation runt. Hebben we diesel nodig? Vooruit, we bunkeren 97 liter. Je zou van al die mensen de geschiedenis willen kennen. Er meert een grote en spiksplinternieuwe Contest 60CS naast ons af. Behulpzaam vat ik de lijntjes aan. Later leren we de situatie kennen. Het schip is inderdaad splinternieuw en op weg met zijn Turkse eigenaar en diens jonge vrouw van Medemblik naar Bodrum. De jonge  Nederlandse Yachtmaster Casijn Koller zeilt het schip voor hen, vertelt hij als hij later een biertje komt drinken bij ons in de kuip. Tja. Dat zijn nog eens andere kringen!

 

Nu we weer Internet hebben haal ik ook het nieuws van dagen in. De verse Amerikaanse president Barack Obama heeft de Nobelprijs voor de Vrede 2009 gekregen. Merkwaardige keuze. Zijn presidentschap is nog geen tien maanden oud, er is nog geen ernstig conflict in de wereld beëindigd noch ook maar één ernstig probleem opgelost, zowel intern (bijvoorbeeld de gezondheidszorg in de VS) als extern (bijvoorbeeld een nieuw klimaatverdrag), en hij moet het nog helemaal bewijzen, zou ik zeggen. Ik leer uit de Twentse media ook dat het Openbaar Ministerie in Almelo heeft besloten om de disfunctionerende neuroloog Jansen Steur daadwerkelijk te gaan vervolgen en wel voor mishandeling en valsheid in geschrifte (de vervalste recepten op grond waarvan ik hem destijds eindelijk kon ontslaan) Opnieuw bedenk ik me dat ik er destijds vooral op uit was om Ernst de totale vernietiging te besparen die zich nu toch voltrekt. Waarom nam hij in godsnaam geen genoegen met zijn stille, vrijwillige vertrek - met behoud van zijn prépensioen - en moest hij zo nodig opnieuw in Duitsland voor neuroloog spelen? Wat een sufferd. Het ging me er totaal niet om de zaak in een doofpot te stoppen, maar om hem acuut te verwijderen, de gedupeerde patiënten op te vangen en een mens - Ernst -  te redden van een zekere ondergang. Ik dacht toen dat ik hem kende en begreep. Zo zie je maar. Ik lees ook dat de Officier van Justitie aan de rechter-commissaris de vraag heeft voorgelegd om het ziekenhuis te vervolgen. De rechtspersoon Medisch Spectrum Twente dus. Een dame van het Openbaar Ministerie zegt in een uitzending van RTVOost, die ik in brokken en stukken kon downloaden, dat ze van het ziekenhuis een hoge geldboete willen eisen. Merkwaardig. Waarom vervolgen ze de ex-bestuurders niet en wel de rechtspersoon? In wezen vind ik dat jammer. Het zou een hoop lastige kopzorgen opleveren maar toch had ik me wel graag persoonlijk willen verantwoorden over wat er gebeurd is en over mijn aandeel daarin. Waarom? Omdat ik - ondanks alles - nog steeds sta achter de keuzes die ik toen maakte. En om - jazeker! - mijn straatje schoon te vegen. Wat erop ligt, dat hoort er niet. In elk geval stuur ik de griffier van het OM in Almelo een email dat we van 3 tot 24 november aanstaande in Nederland zullen zijn, zodat ik dan gehoord kan worden in de strafzaak tegen Ernst, op verzoek van zijn advokaat. Terug naar boven