www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Kérkira (Korfu Stad) (5)

Mandraki Marina, uitzicht uit de kuip. Rechts op de wal het witgrijze gebouw van het Conservatorium. Daarboven het oude Venetiaanse fort. Links van het midden op de kade het restaurant waar we vanavond gaan eten
Mandraki Marina, uitzicht uit de kuip. Rechts op de wal het witgrijze gebouw van het Conservatorium. Daarboven het oude Venetiaanse fort. Links van het midden op de kade het restaurant waar we vanavond gaan eten

Maandag 18-05-2009

Het leven van de mens is ongewis en veel ergernis zal hem ten deel vallen. In mijn geval gaat het vandaag om de Griekse leveranciers van mobiel Internet en de havenautoriteiten.

 

Het is een warme dag. We gaan al vroeg op weg voor boodschappen, voor een Griekse SIM-kaart voor mobiel Internet en om ons af te melden bij de Port Police. De boodschappen vormen geen probleem dus daar is niets over te melden. In de lange winkelstraat voorbij de oude stad, de straat heet Theotoki, vinden we als eerste een vestiging van Vodafone. We willen graag een SIM-kaart voor mobiel Internet, zeg ik na een jongedame gevraagd te hebben of ze Engels spreekt. "A little", is het antwoord. Nee, pre-paid kaarten voor mobiel Internet verkopen ze niet. Een abonnement dan misschien? We zijn immers maandenlang in Griekenland en in Malta kon dat ook en kon je het per maand opzeggen. Nee, een abonnement is alleen per jaar. Wat kost het dan?, vraag ik door. Een abonnement kan alleen als je een Grieks belastingnummer hebt, zegt ze. Hoe kom je daaraan? Dat weet ze niet.

Driehonderd meter verder is een winkel van de provider Cosmote. Aha, die kennen we, die hebben we ook op onze GSM´s. De jongeman met glad achterovergekamd plakhaar spreekt geen Engels maar wel Duits, verklaart hij opgetogen. Dat blijkt tegen te vallen. In elk geval zegt hij stralend, kunt u wel een jaarabonnement nemen voor slechts 49 euro. Daar hebben we wel oren naar! Maar helaas, hij heeft het niet in huis. Niet in huis? Nee, zegt hij, nog steeds klantvriendelijkheid  uitstralend. Morgen dan? Nee, morgen ook niet.

Weer honderd meter verder is een vestiging van Wind Hellas. Aha! Op mijn dongle krijg ik met het SIM-kaartje uit Malta - dat ik hier nog deze maand via roaming gebruiken kan - het netwerk van Wind. Een vriendelijke dame helpt ons, ze blijkt nota bene Nederlandse te zijn! Nu kan het niet meer fout gaan. Inderdaad, een abonnement vergt een Grieks belastingnummer. Maar we kunnen SIM-kaarten van Wind kopen voor 10 € (2 dagen mobiel Internet) of voor 30 € (7 dagen mobiel Internet) Aldus geschiedt en we proberen het ter plekke met mijn notebook en de dongle, waar een zo´n Wind-kaartje (voorzichtigheidshalve van 10 €) in gaat nadat de Hollandse dame het via een nogal ingewikkelde procedure met behulp van een code die je via SMS verzendt, heeft geactiveerd. Het werkt! Ik koop dus ook nog een 7 dagenkaart die ik zelf kan activeren en verder kun je deze kaarten overal in Griekenland bij kiosken kopen. Je moet een code openkrabben op de enveloppe waar hij inzit en die SMS´en aan een centraal nummer.

 

Eind van de middag. Ik zit tevreden een uur te Internetten, lees de e-mails en de nieuwssites, tot de zaak ineens niet meer werkt. Even tevoren kreeg ik een bericht dat ik niet lezen kan omdat het in het Grieks is: "TO YΠOΛOIΠO ΣAΣ EINAI ΠOΛY XAMHΛO.ANANEΩΣTE EYKOΛA XΩPIΣ KAPTEΣ ΣTA KATAΣTHMATA WIND K ΓIA KAΘE ANANEΩΣH ΠANΩ AΠO 20E KEPΔIΣTE MEXPI 7,5E ΔΩPEAN XPONO OMIΛIAΣ!" Iemand enig idee wat dit betekent? Ik niet. Maar de dongle wil geen verbinding meer maken. Het enige dat getoond wordt is "Error code: 619. Er kan geen verbinding met de externe computer worden gemaakt, waardoor de poort voor deze verbinding werd gesloten. Klik voor meer informatie op Meer Info of zoek in Help of ondersteuning naar dit foutnummer. Het wordt aanbevolen de profielinstelling onder MENU/Profiel nogmaals te controleren" Enfin, die handelingen helpen ook niet. Ik bel het servicenummer van Wind en krijg en krijg in het Grieks een bandje te horen (het is vijf uur) dat eindigt met "Thank you for calling!" Morgenochtend zal ik dus maar weer naar die winkel lopen, voordat we vertrekken. Hoe ik dit verslag nu plaatste? In elk geval niet via het WiFi-netwerk van GoBroadband, dat ook na het weekend niet sterk genoeg blijkt, maar via roaming op het Maltees SIM-kaartje van GoMobile. Dat is uiteraard duur, maar hoe ze daar aan hun geld moeten komen, dat kan me gewoon geen moer meer schelen.

 

Maar eerst neem ik vanmiddag een taxi naar de Port Police, om ons af te melden en een stempel e.d. te verkrijgen op ons Maritime Traffic Document (foto hier) Ik dacht dat het zo gebeurd zou zijn, maar nee hoor. Pas bij het tweede bureau op een donker gangetje lijken ze na onderling overleg te begrijpen wat ik wil. Het is net alsof ze niet precies weten hoe het moet. Merkwaardig. Nu moet ik ineens mijn Internationaal Verzekeringsbewijs tonen, de kwitantie voor de € 15 die ik bij aanmelding betaalde (die ik niet bij me heb) en de crew-list (die ik niet bij me heb, want die hebben ze hier gehouden) Ze zoeken een tijd maar kunnen hem niet vinden. Sinds eergisteren zoekgeraakt dus. Tja, er moet dus eerst weer een nieuwe crew-list worden gemaakt, besluiten ze, aardige jongens in witte uniformen, dat wel, maar het schiet niet op. Na een dik halfuur heb ik de benodigde stempels. "Vertrekt u vandaag?", vroegen ze en ik heb maar "ja" gezegd want anders willen ze misschien ook nog dat ik morgen terugkom. Het is duidelijk: dit werkt dus niet. Als je ergens ankert is het hele circus immers niet nodig, dus wat doen veel mensen? Juist, ze ankeren en mijden de havens en die missen er inkomsten door.

 

Vanavond komen de crews van Kiara en Pegasus hierheen om met zijn allen uit eten te gaan in het voortreffelijke restaurant hier op de kade onder de wallen van het oude fort (zie foto hierboven) Morgen gaan we naar het eiland Paxos, zuidelijk van Korfu, nadat ik bij Wind Hellas ben geweest. Terug naar boven