www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Msida Marina, Malta (160)

Uit Wielicki, B.A., T. Wong, et al, 2002: Evidence for large decadal variability in the tropical mean radiative energy budget. Science, 295, 841-844.
Uit Wielicki, B.A., T. Wong, et al, 2002: Evidence for large decadal variability in the tropical mean radiative energy budget. Science, 295, 841-844.

Zondag 19-04-2009

Het houdt me wel bezig, dat verhaal van Richard Lindzen (zie gisteren) over de versterkte negatieve terugkoppeling, die vanaf ongeveer 1993 de toenemende opwarming van de aarde zou compenseren. Op een vooralsnog onbekende wijze. Hij baseert zich op een onderzoek dat in 2002 in het blad Science werd gepubliceerd. Zie de grafieken hiernaast. Het gaat om de bovenste, waarbij LW staat (long waves) en je ziet dat vanaf 1993 de rode lijn, die de warmte emissie van de aarde aangeeft, boven de verwachtingen van de ICPP-modellen uitstijgt. Lees het zelf na in het artikel van Lindzen. Daar vind je ook de gegevens van vier andere studies, die deze ontdekking zouden bevestigen en die gepubliceerd zijn in de jaren 2002 - 2005. Ergens zegt Lindzen dat de terugkoppeling zelfs 7 keer sterker is dan in de modellen, maar dat zie ik alleen maar in 1998. Niettemin, wat moet je ervan denken? Hoe staat het in relatie tot de aktuele observaties van versneld smeltend drijfijs aan de polen? Met de voortgaande stijging van de niveaus van zeeën en oceanen, momenteel in een tempo van ongeveer 3 tot 4 millimeter per jaar (periode 1993 - 2003)? Hoeven we ons dan helemaal geen zorgen over een klimaatkatastrofe te maken?

 

De dag vangt schitterend zonnig aan. Af en toe drijft een wolkenveld over, maar het duurt niet lang voor de zon weer uitbundig schijnt. De regen van vannacht bracht weer een laagje rood woestijnzand op de boot aan. Met een doek lap ik het weg, gebruik makend van de ochtenddauw. In de ochtenduren installeer ik succesvol de WLAN-verbindingssoftware en het stuurprogramma voor het BU-353 (USB) GPS´je (dat Jaap laatst voor me uit Holland meebracht) op de nieuwe notebook computer. Tegen twaalven lopen we naar de havendam bij de de Black Pearl. Daar is een boat jumble, een onderlinge koop/ruilbeurs voor zeilers. Het aanbod wordt gedomineerd door de uitzet van Ted & Trish van de Rhumbline, die het zeilersleven eraan geven. Hun boot staat te koop. Ted is 87 jaar en houdt het zeilersleven voor gezien, hij en zijn jongere vrouw (van begin 70) keren terug naar Amerika om in de buurt van hun (klein)kinderen te gaan wonen. Het geeft ons te denken. Staan wij ook een keer onze spullen te verkopen op een boat jumble en hoelang duurt dat nog? Mocht het in ons geval ook 25 jaar duren dan mogen we niet ontevreden zijn. Enfin, ik rommel wat rond in hun spullen die ze op de kade hebben uitgestald (zie foto hier) en koop voor een paar euro een walstroomverdeelstekker, drie fretboortjes, een boek ("The Haj" van Leon Uris, Bantam Books, 1984) en een scheepsbel. Een wat? Een scheepsbel. Waarom? Ja waarom niet? Hij zag er leuk uit. Flink oppoetsen en hij ziet er weer als nieuw uit. Als ik hem nou eens bij de loopplank aan een buis van het frame van de zonnepanelen vastmaak, dan kunnen eventuele bezoekers aanbellen. Ans kijkt me meewarig aan. Nou ja, je kunt hem ook luiden bij mist, zeg ik hoopvol. Haar meewarige blik neemt nauwelijks af. Daarna is er een barbecue. We blijven wel maar doen er niet aan mee. Niets aan, zo vroeg barbecuen. Maar we zitten wel een paar uur plezierig te praten en te drinken met veel van de overwinteraars (foto hier) We weten allemaal dat we deze weken uit elkaar zullen gaan en elkaar waarschijnlijk nooit weer zullen zien. Bij sommigen vinden we het niet zo erg, maar bij anderen wel. Dat geeft een gevoel van prettige melancholie maar evenzogoed wordt het komende week opnieuw slecht weer en dan blijven nog wat en dan zien we elkaar toch weer terug. Terug naar boven