www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Msida Marina, Malta (124)

Uit het westen stormen onophoudelijk inktzwarte buienwolken aan
Uit het westen stormen onophoudelijk inktzwarte buienwolken aan

Vrijdag 13-02-2009

Gisteravond maakte ik een foto van de alsmaar aanstormende buienwolken (zie hierboven) Vanavond had ik hem ook kunnen maken, het ziet er weer precies zo uit. Vandaag is het vrijdag de dertiende. Uiteraard een dag als alle andere. Opnieuw trekken buien met regen en hagel van west naar oost over ons heen. In de middag is het even droog, lang genoeg om snel boodschappen te doen. Het is voor het eerst in twee dagen dat ik van boord ga. Gek genoeg vinden we het helemaal niet erg om samen opgesloten te zitten in de kleine ruimte van het schip. We vermaken ons best met boeken, Internet en een enkel klusje.

 

Op Astronieuws staat boeiend nieuws over de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in Chicago. In een groot stervormingsgebied nabij het centrum van het Melkwegstelsel hebben astronomen veel onbekende moleculen gevonden. De afgelopen veertig jaar zijn er al ruim honderdvijftig moleculen ontdekt in de ruimte tussen de sterren. Daar zitten heel simpele moleculen bij zoals moleculair waterstof en koolmonoxide, maar ook zeer complexe organische moleculen zoals suikers, alcoholen en zelfs aminozuren. Nu zijn er in dat stervormingsgebied 720 verschillende spectraallijnen ontdekt waarvan 240 afkomstig zijn van nog niet geïdentificeerde stoffen. Ook elders in onze Melkweg zijn dergelijke opeenhopingen van organische moleculen in gas- en stofwolken aangetroffen. Andere waarnemingen hebben nieuwe protoplanetaire schijven rond jonge sterren aan het licht gebracht waarin misschien al planeten zijn ontstaan. Lees hier het persbericht met de titel "Astronomers Unveiling Lifes´s Cosmic Origins"  Er staat een mooi plaatje bij van de "de kosmische wieg van het leven" Ze weten het wel te brengen, de Amerikanen, maar dat moet ook wel als je in deze tijd van recessie en groeiende overheidstekorten nog in aanmerking wilt komen voor geld voor verder wetenschappelijk onderzoek.

"De grote verscheidenheid aan complexe organische moleculen in het heelal, en de ontdekking van exoplaneten en planetenstelsels-in-wording doet vermoeden dat er op tal van plaatsen in het heelal leven kan voorkomen", zegt wetenschapsauteur Govert Schilling erover op zijn website. Opnieuw dat gevoel dat het niet lang meer kan duren voor het bewijs van buitenaards leven wordt geleverd.  Terug naar boven