sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Dartmouth (4)

South Embankment, Dartmouth. In de verte de zee.
South Embankment, Dartmouth. In de verte de zee.

Donderdag 14-06-2018

Vannacht harde zuidwestenwind met stoten tot Bf 7, met regen. De eerste regen sinds Eastbourne, maar het is niet veel. Om negen uur klaart het op, de zon breekt door. We lopen naar de aanlegplaats van de ferry's naar de overkant. Nog op het terrein van de marina horen we een belsignaal, de slagbomen van de overweg gaan naar beneden, de stoomtrein komt eraan. Dat geeft de gelegenheid nog een mooie foto van de locomotief onder stoom te maken. De loc heet 'Braveheart' (foto hier). Daarna de veerboot naar de overkant. We lopen langs de boekhandel in Foss Street, om een boek op te halen dat ik eergisteren zag liggen en toch wil hebben: 'How democracy dies' van Steven Levitsky en Daniel Ziblatt (Penguin, 2018), twee hoogleraren van Harvard. Een belangrijk onderwerp nu er in meerdere landen autocraten en populisten aan de macht zijn en de VS zelf een demagoog als president heeft gekozen.

     We drinken koffie in Fairfax Place. Maar eerst willen we wat cash geld pinnen. Er zijn twee ATM's (cash machines), allebei in een supermarkt. Maar ze zijn tot onze ergernis leeg. Dan maar naar het postkantoor. Maar daar weigert het pin-apparaat onze bankpassen. Iedereen verontschuldigt zich; het komt steeds vaker voor dat de ATM's leeg zijn, zegt men. Bij een van de supermarkten mogen we bij uitzondering 30 pond extra pinnen, als we wat kopen. Méér niet. Er is trouwens wel meer mis in dit pre-Brexit Engeland. Het valt ons op hie ongezond de mensen zijn. Bijna de helft heeft obesitas; we zien veel mensen met oedemateuze benen, dikke enkels, en nogal wat mensen met huidafwijkingen. De National Health Service (NHS) kampt met chronische personeelstekorten. Vanochtend meldde de BBC dat er een enorme tekorten aan dokters en verpleegkundigen zijn. Er zijn vele duizenden vacatures voor artsen die niet vervuld kunnen worden. De oorzaak: het weren van immigranten van buiten de EU door het Tory-bewind. De regering van Theresa May heeft nu beloofd de ban op immigrantendokters op te heffen. Als het kalf verdronken is...

     We lopen langs de rivieroever richting zee (foto hierboven). De straat gaat over in een public footpath, dat nogal klimt. We komen kangs een fort, het Bayard's Cove Fort, gebouwd in de vroege 16e eeuw om de invaart van Dartmouth te verdedigen. Maar ons eigenlijke doel ligt verderop: Dartmouth Castle. Als er daar vijandelijke schepen doorbraken, moest het Fort ze onder vuur nemen. De wandeling naar het kasteel is tamelijk inspannend, maar het loont de moeite. De eerste gedeelten werden al rond 1380 gebouwd. Het is een prachtige plek. Vanwege onze heritagepassen, in Dover aangeschaft, mogen we er gratis binnen. We hebben het gelkd van de pas er nu uit. Er staan in het kasteel veel kannonnen van allerlei formaat, je kunt er een helm op zetten, en genieten van het uitzicht op zee. We lunchen er op plek uit de  wind (hier 3 foto's). De Soep van de Dag is flauw en moeilijk te duiden; we denken dat het preisoep is.

     Een veerbootje brengt ons naar de stad terug (foto hier), gelukkig want nog een keer dat hele pad lopen... In Kingswear proberen we op het postkantoor nog een keer aan baar geld te komen, maar ook dat is niet mogelijk. Duizend verontschuldigingen. Dit is nota bene een toeristenplaats, maar hoe moeten de toeristen aan geld komen? En denk niet dat je overal met bankpas kan betalen. In sommige winkels kun je niet eens pinnen. Vanavond gaan we hier in het dorp eten. We hebben gereserveerd bij The Ship Inn. Eerst eten, hebben we ons voorgenomen, en dan de rekening vragen - en als je ook hier niet kunt pinnen, dan zoeken ze het maar uit.

 

Gisteren keerde Trump terug naar huis. En tweette: 'Just landed - a long trip, but everybody can now feel much safer than the day I took office. There is no longer a Nuclear Threat from North Korea!' Zijn triomfalisme is absoluut prematuur. 'This is absurd. And it’s dangerous. Supporters of the president encouraging his premature triumphalism are making war with North Korea more likely', schrijft Stephen F. Hayes in The Weekly Standard. Noord-Korea heeft immers nog geen enkele concrete stap tot nucleaire ontwapening genomen. De belofte tot denuclearisatie heeft Kim immers al vaker gedaan - en gebroken, want in het verleden bleek dat de Noord-Koreanen met denuclearisatie iets anders bedoelen, namelijk een volledig kernwapenvrije wereld. Die komt er niet. Mike Pompeo, de huidige minister van buitenlandse zaken van de VS, probeerde na de tweet van Trump snel de schade te herstellen, en zei dat de sancties pas worden opgeheven als Kim definitief en controleerbaar zijn kernwapens opgegeven heeft. Terug naar boven