sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Dartmouth (2)

De Dart River. Links ligt Dartmouth, rechts Kingswear. Bij het rode kruisje ligt Dulce op de kop van C-pontoon.
De Dart River. Links ligt Dartmouth, rechts Kingswear. Bij het rode kruisje ligt Dulce op de kop van C-pontoon.

Dinsdag 12-06-2018

Eigenlijk liggen we niet in Dartmouth, maar in het ertegenover gelegen dorpje Kingswear (zie de bijgaande plattegrond; bij het kruisje ligt Dulce). Kingswear - iedere keer dat ik de naam noem, denk of schrijf, wordt hij in mijn hoofd verdrongen door King's Landing. Uit Game of Thrones, maar dit kleine dorp, steil tegen de hellingen van de Dart River op gebouwd, lijkt er helemaal niet op.

     Het is een overwegend zonnige dag met lichte wind uit noordoost. Net als gisteren. Maar morgen verandert het weer, onder invloed van lagedrukgebieden boven Biscaje en bij IJsland. De wind zal toenemen en zich in de westhoek nestelen. Enfin, voolopig hoeven we hier niet weg. We lopen over de spoorbrug van het stoomtreintje naar Paignton, dat verderop aan de kust ligt (foto hier). Dat stoomtreintje - dat erg doet denken aan de Hogwarts Express - willen we morgen eens pakken, vandaag gaan we naar Dartmouth aan de overkant. Overigens is Kingswear ook wel schilderachtig. De veerboten wisselen elkaar af, je hoeft nooit lang te wachten. We zitten in de zon op het achterbalkon (foto hier). We leggen aan op Town Quay, waar overigens aan de binnenkant ligplekken zijn voor jachten < 10 meter. Het stadje is een openbaring aan gezelligheid en sfeer. Het is niet groot, maar erg schilderachtig. We slenteren met genoegen door de smalle straatjes, langs de Boatfloot, een droogvallende haven in de binnenstad zodat er voor de bootjes weinig te floaten is. We drinken koffie in de Historic Market (foto hier), waar allerlei onzinnige meuk te koop is.

     Er is ook een man met een heraldieke computer die je familiewapen kan vinden. Hij voert 'Steers' in, de achternaam van Anna, die - geef toe - nogal Engels klinkt. Er kom zowaar een ridderlijk wapen in beeld. Hij kan het op een t-shirt printen, maar dat slaan we af. Thuis aan boord zoek ik nogmaals op deze website. Kijk, daar is het wapen weer. Er staat bij 'First found in Surrey where they were seated from very ancient times, some say well before the Norman Conquest and the arrival of Duke William at Hastings in 1066 A.D. Some of the first settlers of this family name or some of its variants were: Elizabeth Steere who settled in New England in 1635; Rich, Robert, and Elizabeth Steere settled in Virginia in 1635; John Steer settled in Philadelphia Pa. in 1753.'

Er is ook een Motto: Tu ne cede me (Yield thou not to me). Dat is nog niet zo eenvoudig te vertalen. Geef niet toe aan mij?

Het wapen: A silver lion's paw emerging from a mural crown perpale black and red.

Het wapenschild: A shield divided perpale black and red with three silver lions passant.

Altijd gedacht dat mijn Anna van voorname komaf was.

De bijbehorende coat of arms kun je echter niet downloaden, ook niet met een knipprogramma. Daar moet je voor betalen. Maar de man op de markt gebruikte HouseofNames.com, herinner ik me. Maar daar lukt het ook niet gratis: het kost £ 15,50. Dat hebben we er niet voor over en bovendien is het waarheidsgehalte dubieus, vrees ik.

 

Later op de ochtend lopen we langs de Middeleeuwse St Saviour's Church. We kopen een lichte lunch die we nuttigen op een bankje in de zon in de Royal Avenue Gardens (foto hier). Je zegt misschien als je de foto's bekijkt, dat Anna overal opstaat. Dat is zo, ik fotografeer haar nu eenmaal het liefst van alles. In Foss Street vinden we zelfs een boekhandel, Dartmouth Bookseller, waar tussen de schreeuwerige omslagen van de thrillers zelfs enige verstandige boeken en veel poëzie liggen. Ik koop een goedkope uitgave van de Britse historicus Niall Ferguson zijn 'The Square and the Tower' (Penguin, 2017). Inderdaad, sinds 2011 is hij de echtgenoot van Ayaan Hirsi Ali.

 

Trump en Kim. Natuurlijk houd ik me vanochtend op de hoogte. Laten we eerlijk zijn: de afgesproken denuclearisatie van het hele Koreaanse schiereiland zou een geweldige winst zijn. In ruil voor het opheffen van de sancties en economische steun. Economische groei in Noord-Korea impliceert een toename van vrijheid en mondigheid voor de bevolking; dat is een evident risico voor het regime van Kim. Het moet uiteraard allemaal nog wel gebeuren, en de grote dealmaker moet daarvoor een stevige, nuchtere en zorgvuldige regie voeren. Het is opvallend dat Trump zijn bondgenoot Zuid-Korea verrast schijnt te hebben met de toezegging dat er geen gezamenlijke militaire oefeningen meer zouden komen. Stop the wargames, zei de president. Het is berekening of een impulsieve zet en het zegt niet zo erg veel; die oefeningen kun je zo weer beginnen, maar het is een aanwijzing dat de regie niet honderd procent is. Ook Japan was onaangenaam verrast. Ik denk dat er minstens een jaar voorbij moet gaan, voor je kunt oordelen of hier sprake is van een overeenkomst die stand houdt. Bij de zakendeals van Trump zaten heel veel miskleunen en hij bedonderde zijn partners onbekommerd. Als hij Kim in de komende maanden en jaren ook een loer draait, dan kan die wel eens rare sprongen maken. Terug naar boven