sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Weymouth (3)

Drukte op de kade in Weymouth op zondagochtend. Alle Engelsen zitten om tien uur aan het bier.
Drukte op de kade in Weymouth op zondagochtend. Alle Engelsen zitten om tien uur aan het bier.

Zondag 10-06-2018

Een zeer Britse zondag: grijze ochtend, zonnige middag. Zondagse drukte in het stadje: alle Britten zitten na tien uur aan het bier (foto hierboven) 's Ochtends klimmen we naar The Nothe Fort boven de haven, door de tuinen die The Nothe Gardens heten. Onderweg veel appartementen voor pensionado's. We voelen ons er niet meteen thuis. Pensionado's zijn erg en Britse zijn het ergste, weten we nog van de Spaanse en Portugese kusten. Het fort werd gebouwd in de Victoriaanse tijd om de Fransen op een afstand te houden. Dat was de Franse keizer die ook Napoleon heette, namelijk III. Het staat dan ook vol met roestend geschut. Een handjevol militairen in uniformen uit die tijd staat speciaal voor de toeristen te hannessen met een kanon, dat pas afgaat als we al lang en breed binnen in het fort aan de koffie zitten. Op de transen van het fort heb je mooie uitzichten over zee, de haven, de voormalige oorlogshaven van Portland en de rare rotskaap: Portland Bill dat als een appendix 2,4 mijlen ver in zee uitsteekt en waar het tij nare rafelingen en draaikolken veroorzaakt. Bij de oversteek van Lyme Bay naar Cornwall moeten we daar eerst voorbij. Hier een foto van het uitzicht op de haven met Dulce in de rode cirkel, en een foto van Anna in The Nothe Gardens.

     Na de koffie dalen we steil af naar de invaart en steken we met een roeibootje over voor een pond p.p. naar de andere oever. We lopen naar het zeer Britse strand, stampvol, met een kermis, met honderden eettenten met fish & chips, en veel gezelligheid (2 foto's hier). De middag heerlijk in de kuip in de zon, onder de parasol. We dubben al de hele dag of we morgen Lyme Bay zullen oversteken of niet. Anna voelt er niet veel voor: na dinsdag nestelt de wind zich in het westen en gaat het harder waaien. Als je dan verwaaid ligt, heb je misschien spijt als je op een saaie plek bent, dan kun je dat beter in een leuke plaats als Weymouth doen. Ik ben vóór, juist omdat er morgen nog een mooie noordoostenwind staat. Die helpt goed mee bij de oversteek van 50 mijlen. Oostenwinden zijn in Het Kanaal schaars, en het ziet ernaar uit dat de wind de rest van de maand uit het westen gaat waaien. Bovendien is het om 8.00 uur, aan het begin van de dag, een gunstig tijdstip om langs de rafels, kolken en overfalls van Portland Bill te raken. En volgens onze buurman, die de kust kent, is Dartmouth aan de overkant ook een leuke plaats.

     We delibereren maar maken geen ruzie - en ik ben geneigd om Anna haar zin te geven. Wat maakt het eigenlijk uit; je kunt overal samen gelukkig zijn. Tot er een buurman aan onze andere kant afmeert, die morgen ook naar Dartmouth wil. Dat geeft de doorslag: Anna vindt lange oversteken minder erg als er nog een boot meevaart. Je begrijpt dat die buurman bij mij niet meer stuk kan. Vanavond gaan we met zijn tweeën uit eten in een van de talrijke restaurants, morgen afvaart. Om acht uur. Terug naar boven