sailing-dulce.nl

Logboek 2018/2 Naar de Scillies

Buckler's Hard, Beaulieu River (2)

Zondag 03-06-2018

Over de maand mei was de gemiddelde wereldtemperatuur, in de lagere atmosfeer gemeten door satellieten, een fractie lager dan vorige maand: toen + 0,21 graden Celsius, nu + 0,18 graden (hierboven). Nog altijd beduidend boven het langjarig gemiddelde van 1981 - 2010, waar het na 2012 nooit meer onder kwam.

 

Gisteravond rond zes uur voelden we opeens niet meer het vertrouwde bewegen van de booot. Het was duidelijk eb, we lagen aan de grond en zakten zelfs met de kiel een stuk in de glorious mud. Dat geeft verder niets, je gaat vanzelf weer omhoog.

     Vandaag is het een zomerse dag aan de Solent. De thermometer loopt op tot 28 graden, wolken zijn er niet en wind ook niet. We maken een wandeling van bijna drie mijlen naar het dorp Beaulieu, verderop aan het riviertje, over een mooi public footpath (foto hier). Een verrukkelijke wandeling. Het pad loopt gedeeltelijk door het bos, door weiden en langs de moerassige randen van de rivier. Bij het dorp ligt het grote Palace House, dat sinds 1538 al in bezit is van de familie Montagu. Maar om daar te komen moet je helemaal omlopen, een mijl of twee, om de Mill Pond heen, een meer dan grote vijver voor een dam met watermolen in de rivier. We treffen er een merkwaardig fenomeen: loslopende paarden. Het is in The New Forest de regel dat alle dieren van het nationale park los lopen (behalve honden, die moeten aan de lijn). Om bij Palace House te komen moet je langs een drukke verkeersweg lopen, langs de Mill Pond - en daar staan er vier, vier schattige paardjes op een grasveldje aan de oever (foto hier). Het verkeer schijnt ze niet te deren, terwijl de Britten gewend zijn om op landwegen onbetamelijk hard te scheuren. Dat viel ons vorig jaar al op, zo ook hier. We zien veel sportauto's, twoseaters, e.d. Op zeker moment horen we gierende remmen, kijken om en zien de paardjes bedaard oversteken, de een na de ander, het zijn per slot kuddedieren. De automobilisten staan ongeduldig te wachten. Sommigen proberen zich langs de dieren te wurmen. Deze keer hebben de paardjes het overleefd, maar we vermoeden dat de dieren van dit nationale park er niet altijd zo genadig afkomen.

     Als we eindelijk de afslag naar Palace House bereiken, blijken er aanzienlijke parkeerterreinen vol auto's te zijn en blijkt verder dat we we door een National Motor Museum moeten. Er is bovendien een of andere Porsche-manifestatie gaande: Simply Porsche 2018. Vandaar al die scheurende automobilisten. Tenslotte zien we dat een ticket voor museum en Palace House liefst £24,75 pp kost. Dat is het ons niet waard en in plaats daarvan sjouwen we in de warmte weer terug, om Mill Pond heen naar het dorp om er een smakelijke lunch te genieten. Je moet je prioriteiten kunnen stellen. De paar winkels in het dorp zijn open en je kunt er zelfs ijsjes voor je hond kopen (foto hier). Rare jongens, die Engelsen.

 

Om een uur of twee zijn we terug aan boord. Heerlijke middag in de kuip. Rondkijken naar wat langs vaart en langs loopt. Tegen zessen keert de rust terug, iedereen is weg, ze moeten allemaal morgen werken, behalve wij. Morgen schijnt het bewolkt te zijn, maar in elk geval droog. Terug naar boven